Componisten/werken Kent u Christoph Graupner? (19)
© Gerard van der Leeuw, april 2023
|
|||
We begonnen onze serie Graupner-artikelen met een bespreking van de eerste twee cds, die Florian Heyerick maakte van Das Leiden Jesu, een cyclus van een tiental cantates voor de lijdenstijd van 1741. Voor de Lijdenstijd van 1743 schreef Graupner een tweede, zevendelige cyclus: Die sieben letzten Worte Jezu am Kreuz. De zeven kruiswoorden zijn de woorden die Jezus volgens de vier evangeliën aan het kruis heeft gesproken. Een van de eerste componisten bij wie we deze zeven kruiswoorden in één compositie tegenkomen is Heinrich Schütz wiens Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz SWV 478 dateren uit 1645. Uit de 18de eeuw kennen we naast Graupner vooral natuurlijk Joseph Haydn, die zijn Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze schreef voor de dienst op Goede Vrijdag in de grot onder de Santo Rosario in het Spaanse Cádiz. Uit de 19de eeuw kennen we de werken van Gounod (1855) en César Franck (1859) en uit de twintigste eeuw een aantal orgelwerken (Tournemire, Ruth Zechlin) en natuurlijk het prachtige Sieben Worte voor cello, bajaan en strijkers van Sofia Goebadoelina. En ook in onze eeuw worden er nog altijd kruiswoord-composities geschreven. Denk aan Daan Manneke’s Seven Last Words uit 2010. (*) Christoph Graupner en zijn tekstschrijver Johann Conrad Lichtenberg brachten de zeven kruiswoorden onder in een zevental cantates, die vanaf zondag Invocabit in de diensten werden uitgevoerd. Een overzicht: 1. Vater, vergib ihnen, denn sie wissen nicht, was sie tun. In de paar jaar die er tussen het ontstaan van de beide cycli liggen was er in Darmstadt veel veranderd: Landgraaf Ernst Ludwig, de grote bewonderaar van de Franse cultuur was op 12 september 1739 overleden. Zijn opvolger, Ludwig VIII, die net als Ernst Ludwig niet alleen muzikaal was, maar ook een groot liefhebber van de jacht, hield meer van Italiaanse muziek. En: wiens brood men eet, diens woord men zingt. Graupners muziek werd moderner, ging meer de kant van de Empfindsamkeit op. De cantates bestaan grotendeels uit bespiegelingen over de zeven kruiswoorden. Het meest indrukwekkend is wel het centrale deel, de cantate Mein Gott, mein Gott, warum hast du mich verlassen? Let alleen al eens op de prachtige retorische generale pauzes in het openingsdeel:
De tekst: Dictum: Recitativo accompagnato: Aria: Recitativo accompagnato: Aria: Recitativo: Koraal (Paul Gerhardt, 1647): Prachtig hier ook de aria Jesus wird von Gott verlassen voor tenor, 2 violen, altviool, 2 chalumeaux, hobo en basso continuo. Overigens komen de sopraan en de alt er in deze cantates een beetje karig van af, de meeste recitatieven en aria’s zijn voor de tenor en de bas. Maar er is een uitgebreide sopraan aria met twee chalumeaux in de laatste cantate en er zijn twee duetten voor alt en tenor in de cantates drie en zes. De Canadese claveciniste Geneviève Soly maakte met haar ensemble Les Idées heureuses - de naam is ontleend aan een compositie van François Couperin - in 2012 een uiterst welkome opname van deze zeven cantates. Met een piepklein orkestje, haarzelf op het orgel en alleen de vier solisten. Het orkestje speelt prima, maar de uitvoering wordt helaas enigszins ontsiert door de vrij zwakke solisten. De alt Claudine Ledoux is op zich wel goed, maar wel erg zacht. De tenor Nils Brown hangt de vocale macho uit en als de muziek van Graupner ergens niet tegen kan, dan dat. De hier en daar forse orgelregistraties van Soly onderstrepen de betekenis van de tekst en verhevigen de dramatische werking ervan.
Graupner: Die sieben Worte Jesu am Kreuz Ingrid Schmithüsen (sopraan), Claudine Ledoux (alt), Nils Brown (tenor), Normand Richard (bas), Les idées heureuses o.l.v. Geneviève Soly
Naar de vorige aflevering / Naar de volgende aflevering __________________ index |
|||