Actueel

Genomineerden Edison Klassiek 2018

 

Publieksprijs

Het publiek kan vanaf heden stemmen via http://www.edisons.nl/klassiek/ op zijn favoriete genomineerde klassieke album. Stemmen kan tot en met 18 oktober aanstaande.

Daria van den Bercken  (Scarlatti - Domenico Scarlatti and Daria van den Bercken - Piano Sonatas) - Sony Classical

Isabelle van Keulen Ensemble  (Piazzolla - Ángeles y Diablos) - New Arts International, Challenge Classics

Maria & Nathalia Milstein (Saint-Saëns/Debussy/Hahn/Pierné - La Sonate De Vinteuil) - [PIAS] Mirare

Noa Wildschut  (Mozart - Mozart) - Warner Classics

Rotterdam Philharmonic Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin (Mahler, Bartók, e.a. - The Rotterdam Philharmonic Orchestra Collection) - Universal Music, Deutsche Grammophon


Genomineerden Edison Klassiek 2018 jurycategorieën

Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend voorzitter Mischa Spel. Nieuw dit jaar is de categorie 'Neoklassiek', eigentijdse minimalistische muziek, met basiskenmerken van klassieke muziek, die streeft naar verstilling en rust. Veelal gecombineerd met elektronische invloeden, met lengtes van popnummers.

HET DEBUUT
Kian Soltani (Schubert/Schumann/Vali - Home) - Universal Music, Deutsche Grammophon
Het is alsof voor de Perzisch-Oostenrijkse cellist Kian Soltani (1992) geen technische of muzikale beperkingen bestaan, zo soeverein zweeft hij door de werken van Schubert en Schumann.

Laura van der Heijden (Prokofiev/Shaporin e.a. - Russian works for cello and piano) - New Arts International, Champs Hill Records
21 is ze, en nog student. Maar celliste Laura van der Heijden springt er nu al uit met dit originele debuutalbum, dat de gonzende diepte en melancholieke hoogte van de cello inzet voor een diepe duik in de Slavische ziel.

Nathalia Milstein (Prokofiev/Ravel - Piano sonata no.4) - [PIAS] Mirare
De Russisch-Franse pianiste Nathalia Milstein (1995) graaft subliem naar haar wortels op dit album met solowerk van Sergej Prokofiev en Maurice Ravel.

DE SOLIST - INSTRUMENTAAL
Alexander Melnikov (Schubert/Chopin e.a. - 4 piano's, 4 works) - [PIAS] harmonia mundi
Conceptueel album dat een verrassend idee (vier werken op vier tijdseigen instrumenten) geweldig uitwerkt, met onder meer een lenige Chopin die verrast en betovert door een weerbarstige, tanige vitaliteit.

Krystian Zimerman (Schubert - Late Sonates) - Universal Music, Deutsche Grammophon
Zimerman legt Schubert onder een liefdevolle loep. Zeggingskracht ontstaat vanuit een speelse lichtheid, een zangerig-warme klank domineert. Deze Schubert-interpretaties volgen een eigen logica, losgezongen van tijd en ruimte.

Rachel Podger (Vivaldi - Le Quattro Stagioni) - Channel Classics Records
De Vier Jaargetijden overbekend? Niet als Rachel Podger ze speelt: gedurfd, gekund en extreem aanstekelijk in ritmische sprankeling en timing. De muzikale samenspraak met de andere musici is prachtig hecht en intiem.

DE SOLIST - VOCAAL
Marianne Crebassa (Debussy/Ravel e.a. - Secrets) - Warner Classics, Erato
De titel van dit album, Secrets , dekt de lading van de mysterieuze sfeer die Marianne Crebassa en Fazil Say oproepen in hun uitvoering van Franse liederen van o.a. Debussy en Ravel.  Samen geven zij iedere noot een eigen kleur en lading mee.

Roderick Williams (Schubert - Winter Journey) - New Arts International, Signum Classics
Waarom zou je Schuberts Winterreise in het Engels zingen? Roderick Williams en Christopher Glynn geven op dit album het overtuigende antwoord op die vraag: omdat de bekende liederen winnen aan toegankelijkheid op deze bovendien muzikaal heldere en fijnzinnige opname.

Sabine Devieilhe (Debussy/Stravinsky e.a. - Mirages) - Warner Classics, Erato
Devieilhe's prachtige, lichte stem komt volledig tot zijn recht in deze interessante selectie stukken uit het Franse opera repertoire. Devieilhe weet zich daarbij omringd door andere grote Franse musici zoals Francois-Xavier Roth en Alexandre Tharaud, met als resultaat een album dat van begin tot eind boeit. 

DE OPERA
Cencic, Snouffer, Kudinov e.a., Il Pomo d'Oro o.l.v. George Petrou (Handel - Ottone) - Universal Music, Decca
Topsolisten als Cencic en Hallenberg, ondersteund door de authentieke instrumenten van Il Pomo d'Oro, zorgen voor een beklijvende uitvoering van Ottone van Handel. 

DiDonato, Spyres, Lemieux e.a., Orchestre philharmonique de Strasbourg o.l.v. John Nelsons (Berlioz - Les Troyens) - Warner Music, Erato
Dit is vintage XL-Berlioz: onder dirigent John Nelson blijven de pakkende aria's, aanzwellende koren, orkestrale erupties en alle drama in Les Troyens vier uur lang spetteren.

Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé (Charpentier - La Descente d'Orphée aux Enfers) - [PIAS] harmonia mundi
Juweeltjes van Franse zangkunst, subtiel  tot leven gewekt door het Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé

HET KOOR
Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried von der Goltz (Telemann - Seliges Erwägen Passions-Oratorium) - [PIAS] Aparté
Dit prachtige oratorium van Telemann is tegelijkertijd bedachtzaam, nederig en welgemoed en is nu - eindelijk - door de frisse Freiburgers met een prachtig warme en sonore solistengroep op cd gezet.

Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel (Goudimel/Le Jeune e.a. - The Ear Of The Huguenots) - Sony Music, Deutsche harmonia mundi
De muziek op deze cd komt uit handen van Hugenoten en stamt uit de tijd dat ze stevig op de huid werden gezeten door de katholieken. Hun muziek gaat door het geweldige Huelgas Ensemble van Paul van Nevel vanzelf ónder je huid zitten.

Stile Antico (de Victoria - Tenebrae Responsories) - [PIAS] harmonia mundi
Dit is een glasheldere en intieme opname van responsoriën voor tijdens de Goede Week van De Victoria. Stile Antico brengt deze ongelofelijk aangrijpende muziek op een zeldzaam intense manier.

KAMERMUZIEK
Isabelle Faust & Kristian Bezuidenhout (Bach - Sonatas for Violin & Harpsichord) - [PIAS] harmonia mundi
Faust & Bezuidenhout laten je alle hoeken van de kamer zien met hun opname van de Sonates voor viool en klavecimbel van Bach, die nu eens opwindend, wervelend en heel virtuoos is, dan weer teder en ingetogen.

Maria & Nathalia Milstein (Saint-Saëns/Debussy/Hahn/Pierné - La Sonate De Vinteuil) - [PIAS] Mirare
Een origineel programma met Frans repertoire door twee sensationeel spelende musiciennes die uit hetzelfde talentvolle hout zijn gesneden; de zusjes Milstein zijn buitengewoon.

Martin Fröst, Lucas Debargue, Janine Jansen, Torleif Thedéen (Messiaen - Quatuor pour la Fin du Temps) - Sony Classical
Vier internationaal vermaarde solisten deze scherpe, schelle, beukende en dan weer zachte muziek van Messiaen horen spelen is een buitenaardse ervaring. 

HET ORKEST
Gewandhausorchester o.l.v. Andris Nelsons (Bruckner - Symphony No. 7) - Universal Music, Deutsche Grammophon
Andris Nelsons bewijst met twee nieuwe Bruckner opnames dat hij in dit repertoire tot de grootsten van het moment mag worden gerekend. Het Gewandhausorchester reageert subliem, waardoor een indringende en emotioneel geladen uitvoering van beide symfonieën werd gerealiseerd. Uiteindelijk koos de jury voor deze Zevende , mede door de overrompelende versie van Siegfrieds Trauermarsch .

Het Gelders Orkest o.l.v. Antonello Manacorda (Debussy/Ravel - La Mer/Ma Mère l'Oye) - New Arts International, Challenge Records
Het Gelders Orkest verrast met een transparante en kleurrijke uitvoering van deze twee Franse klassiekers. De soloblazers overtuigen in klank en frasering, het slagwerk is smaakvol en gedetailleerd terwijl het strijkorkest het hele kleurenpalet beheerst.

MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis (Tchaikovsky - Symphony No. 6 - Pathétique) - Sony Classical
Deze duizelingwekkende opname door de eigenzinnige Currentzis en zijn toegewijde musici is van een bijna onvoorstelbare schoonheid en intensiteit. Het is alsof je als luisteraar midden in het orkest staat, zo word je meegezogen in de maalstroom van emoties die kenmerkend is voor deze symfonie.

HET DOCUMENT
Claude Debussy, Martha Argerich, Itzhak Perlman e.a. (Debussy - The Complete Works) - Warner Classics
Ter gelegenheid van het 100ste sterfjaar van Claude Debussy verscheen deze complete, 33 cd's tellende prachtbox met diens complete oeuvre. De box is een musthave met sterke uitvoeringen door musici als Argerich,  Menuhin,  Ciccolini,  Souzay,  Aimard  en het Quatuor Ébène. Leuke extra vormt een cd met oude opnames door Debussy zelf.

Glenn Gould (Bach - The Goldberg Variations - The Complete Unreleased Recording Sessions June 1955) - Sony Classical
Zoals in de popmuziek al jarenlang gebruik is: de heruitgave van een invloedrijk meesterwerk gaat vergezeld van een cd-box met daarop elke noot, elke flard inspiratie, elk overleg tussen musicus en producer. Unreleased is daarbij het toverwoord. Zo ligt er nu een schitterend vormgegeven, met bijna maniakale precisie gedocumenteerde integrale Goldberg Variations . Niet gemaakt voor de doorsneeluisteraar, wel onmisbare kost voor Gould-adepten. Een blik achter de schermen bij muziekgeschiedenis in wording, dat is deze allesomvattende box.

Asko I Schönberg & Netherlands Radio Choir o.l.v. Reinbert de Leeuw (Kurtág - Complete Works for Ensemble and Choir) - New Arts International, ECM
De Hongaar György Kurtág, de laatste nog levende vertegenwoordiger van zijn generatie grote componisten, heeft altijd geworsteld met de manier waarop hij zijn innerlijke klankwereld moest noteren. Dankzij de minutieuze arbeid van Reinbert de Leeuw en zijn musici en de intense samenwerking met de componist hebben we nu eindelijk het klinkende resultaat zoals de componist het bedoeld heeft.

NEOKLASSIEK
Francesco Tristano (Tristano - Piano Circle Songs) - Sony Classical
Francesco Tristrano toont zich een authentieke componist in zijn Piano Circle Songs , en betoont zich origineler en inventiever dan veel van zijn collega's in dit explosief groeiende genre van pianisten/componisten. Mede door het vleugje Chilly Gonzales - die meewerkt op drie nummers - overtuigt dit album geheel.    

Jóhann Jóhannsson (Jóhannsson - Englabörn & Variations) - Universal Music, Deutsche Grammophon
Jóhan Jóhannsson debuutalbum revisited . Door zijn plotselinge dood in februari 2018 werd dit ook zijn zwanenzang. Uit deze geremasterde versie van Englabörn en de variaties erop die de componist zelf en zijn collega's maakten, blijkt andermaal de creatieve kracht van het genie Jóhannsson.

Leszek Mozdzer & Holland Baroque (Mozdzer - Earth Particles) - [PIAS] Outside Music
De Poolse pianist Leszek Mozdzer en Holland Baroque vinden elkaar in avontuurlijkheid en creëren muziek die zich moeilijk in een hokje laat duwen. Is het jazz,  is het neoklassiek? Het laat zich in ieder geval goed combineren met de baroksound en muzikaliteit van Holland Baroque.


De uitreiking

Een aantal Klassieke Edisons wordt op zondag 11 november uitgereikt in De Hallen in Amsterdam. Podium Witteman besteedt deze live uitzending aan Edison Klassiek. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie een aantal winnaars ontvangen. Dit alles is te zien op NPO2 om 18.05 uur.

___________________
Zie ook: Over de betrekkelijkheid van Echo's en Edisons en Toekenning Edisons Klassiek 2019: De nieuwe kleren van de keizer


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links