Componisten/werken Unsuk Chin in Berlijn
© Gerard van der Leeuw, juni 2024
|
|
De in 1961 in Seoul geboren Zuid-Koreaanse componiste Unsuk Chin is in ons land zeker geen onbekende. In 1985 won ze met haar Spektra voor drie celli de Gaudeamus muziekprijs, waarover ze in 2019 het volgende zei:
In 1991 gaf het Nieuw Ensemble de wereldpremière van het nog onvoltooide Akrostichon-Wortspiel. En ook in de onvolprezen NTR ZaterdagMatinee was al meerdere malen werk van haar te horen, waaronder o.a. het virtuoze en geestige Gougalōn (Scenes from a street Theater) over haar herinneringen aan Zuid-Korea en de opera Alice in Wonderland (hier door Paul Korenhof besproken). Unsuk Chin groeide op in het gezin van een protestantse dominee en leerde de eerste muzikale beginselen door het begeleiden van gezangen en hymnen. Na haar muziekstudie in Seoul bij Sukhi Kang, een leerling van Isang Yun, studeerde zij van 1985 tot 1988 bij György Ligeti. Een aanvankelijk uiterst moeizame studie die van doorslaggevende betekenis werd. Unsuk Chin werd een westers componiste. Er zijn wel herinneringen aan haar Oosterse verleden, zoals de invloed van de Balinese gamelanmuziek in het eerste vioolconcert, het al eerder genoemde Gougalōn, het eerste deel van het celloconcert, Anori, of haar Su voor sheng en orkest. Ook haar tekstkeuze (Homerus, Joyce, Carroll) is bij uitstek Europees. Unsuk Chin beheerst haar vak virtuoos en paart een sterk vormgevoel aan een enorme fantasie. Ook hier spreekt de Europese traditie een woordje mee. Haar concerten hebben vaak de vorm van een klassieke vierdelige symfonie.
Unsuk Chin woont en werkt al sinds 1988, één jaar voor de
Het heeft onder meer deze, door Aart van der Wal hier besproken, prachtige uitgave opgeleverd die op bijzondere wijze haar jarenlange samenwerking met de Berliner Philharmoniker documenteert. Het orkest, dat in de woorden van zijn inmiddels ex-chef Simon Rattle ‘een museum dreigde te worden’, heeft zich voorbeeldig in haar klankwereld ingewerkt, de solisten spelen of hun leven ervan afhangt. Het enthousiasme bij zowel dirigenten, als solisten en orkest spat ervan af. Hun inzet is werkelijk voorbeeldig. Ook het uitgebreide, informatieve en zeer mooi uitgevoerde programmaboek bij deze uitgave mag er zijn. index |
|