CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2010

 

 

Corigliano: The Red Violin (Caprices voor viool solo) – Vioolsonate.

Thomson: Three Portraits voor viool en piano (bewerkt door Samuel Dushkin) - Five Ladies voor viool en piano - Eight Portraits voor viool solo.

Philippe Quint (viool), William Wolfram (piano).

Naxos 8.559364 • 65' •

 


 
  John Corigliano

In de serie American Classics van Naxos ditmaal aandacht voor twee New Yorkers. John Corigliano (1938) is niet de concertmeester van de New York Phil, zoals ‘Het Parool’ ons wil laten geloven, maar de zoon van. Virgil Thomson, overleden in 1989, was van 1940-1954 muziekcriticus van de New York Times. Corigliano heeft zijn partituur voor de film The Red Violin opnieuw van de plank gehaald, na de Red Violin Chaconne en het Red Violin Concerto krijgen we nu de Red Violin Caprices voor viool solo, een cd-première. Een reeks variaties op het hoofdthema uit de film, geinspireerd door de Caprices van Paganini. Briljante en toegankelijke muziek, net als de Vioolsonate, een vroeg werk uit 1963, in een idioom dat Strawinsky en Barber verenigt.

Virgil Thomson tapt uit een heel ander vaatje. Zijn wereld is er een van contemplatie en verstilling. Een van zijn specialiteiten was portretteren in muziek, waarbij zijn onderwerp net als bij een kunstschilder in zijn studio kwam poseren. Het resultaat is een hele reeks vignetten, Portraits, de meeste voor piano solo. Samuel Dushkin, Strawinsky’s vertrouweling inzake de viool, arrangeerde een drietal voor viool en piano. Thomson schreef er echter ook acht voor viool solo, plus de Five Ladies voor viool en piano. Philippe Quint is Canada’s jongste vioolspelende fenomeen en speelt dit unieke repertoire met raffinement, smaak en virtuositeit, volgens Corigliano ‘absolutely amazing’. William Wolfram is zijn evenwaardige partner aan de piano. Na The Red Violin Chaconne van Chloë Hanslip (klik hier) opnieuw een opsteker voor Naxos.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links