CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2007

Ravel: Strijkkwartet.

Toldrà: Vistes al mar.

Turina: Oración del torero.

Cuarteto Casals.

Harmonia Mundi HMI 987072 • 55' •

 

 

 

 


Het Casals Kwartet of, in puur Spaans, het Cuarteto Casals wordt gevormd door vier jongelieden: Abel Tomàs Realp en Vera Martinez Mehner (viool), Jonathan Brown (altviool) en Arnau Tomàs Realp (cello). Ze leveren kwartetspel van wereldklasse, zoals ik al eerder constateerde (klik hier voor de recensie). Ditmaal stonden Maurice Ravels kwartet uit 1903 op de lessenaars, naast het mij onbekende Vistes al mar van Eduardo Toldrà en Oración del torero van Joaquín Turina. De Spaanse folklore druipt er in alle vezels van af..

Wereldklasse betekent in dit geval vlekkeloos samenspel, perfecte intonatie en balans, sublieme afwerking van frases, goed gedoseerd, maar met een passie en een lyriek die het hart doen smelten. Het Casals Kwartet voelt zich in dit idioom even goed thuis als in Mozart. Alleen al die pizzicati in het tweede deel van het kwartet van Ravel! De componist heeft het niet tegen dovemansoren gezegd: assez vif – très rythmé!

Toldrà moet een groot violist zijn geweest, want zijn schrijfstijl is uitermate virtuoos (het slotdeel van Vistes al mar, Molto vivace, is bepaald niet misselijk). Turina’s Oración del torero lijkt vergeleken met Toldrà's uitzicht op zee wat bleekjes, maar ook dit stemmingsbeeld vereist technisch meesterschap. Het gaat het ensemble allemaal vlekkeloos af en de opname, gemaakt door de Iberische tak van Harmonia Mundi, mag er ook zijn. Kortom, een aanrader en voor menigeen mogelijk de eerste kennismaking met de miniaturen van Toldrà en Turina.

Het is steeds weer verbazingwekkend hoe Harmonia Mundi er steeds weer in slaagt om nieuw repertoire aan te boren. Zo zal muziek van Toldrà zeker niet in ieders cd-kast staan. Dit smaakt duidelijk naar méér!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links