CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2017

 

Rachmaninov - The Piano Sonatas

Rachmaninov: Pianosonate nr. 1in d, op. 28 - nr. 2 in bes, op. 36

Tsjaikovski: Wiegenlied op. 16 nr. 1 (bew. Rachmaninov)

Rustem Hayroudinoff (piano) • 67' •

Onyx Classics 4181 • 67' •

Opname: december 2015, Wyastone Hall (VK)

   

Laten we het probleem toch vooral niet onderschatten: dat er al zoveel opnamen zijn van de twee pianosonates van Sergei Rachmaninov en dat iedere nieuwkomer onherroepelijk het lot treft daarmee te worden vergeleken. Er helpt geen lieve moedertje aan. Daar komt de uit Kazan afkomstige Rustem Hayroudinoff echter niet slecht vanaf. Dat blijkt uit zijn toucher, articulatie, frasering en pedaalgebruik, maar bovenal zet hij pakkende vertolkingen neer Dit is grote romantische muziek, moet hij hebben gedacht, en zo speelt hij die ook. De stropdas is los, hij verzet expressief bergen, schept weidse panorama's, laat de vleugel bruisen en zinderen, maar ook lyrisch zingen, maar wel beheerst, zo niet soeverein. Er is geen klatergoud in het spel en wat hij creëert is dat ondefinieerbare maar daardoor niet minder ongenaakbare die deze sonates zo fascinerend maakt. Zelfs de cesuren zijn met spanning geladen en de uit de diepte opklimmende sonore bas is een lust voor het oor. Met de kanttekening dat een vertolking nooit definitief kan zijn, al is soms de wens de vader van de gedachte.

Collega Siebe Riedstra kenmerkte Hayroudinoffs uitvoering van de Préludes wel als sfeervol, maar gaf toch de voorkeur aan Dmitri Alexeev (klik hier). Dat was in 2011. Er is sindsdien blijkbaar wel het een en ander gebeurd. In ieder geval ben ik over Hayroudinoffs visie op de beide sonates van Rachmaninov zeer positief gestemd. Dit is zijn eerste opname voor Onyx (hij nam eerder op voor Decca en Chandos) en wat mij betreft een uitstekend begin van ongetwijfeld meer opnamen voor dit label.

Volgens zijn doopceel studeerde Hayroudinoff af aan het conservatorium in Moskou bij Lev Naumov en was hij de eerste student uit de Sovjet-Unie die ging studeren aan de Londense Royal Academy. Daar is hij nu een van de vooraanstaande pianodocenten. Dat zegt toch ook wel iets.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links