CD & DVD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2016

 

Szymon Marciniak -
New Music for Double Bass

Dubugnon: Sonata

Shang: Fantasy Higgs Boson

Proto: Sonata No. 3

Meijering: The Ultimate Workout

Szymon Marciniak​ (contrabas), Evan Mitchell (piano)

Liben Music Publishers DVC200316 (cd + dvd)

 

Moderne en eigentijdse muziek (als we dit onderscheid tenminste willen maken) is en blijft voor velen een obstakel van jewelste. Maar zelfs als we ver teruggaan in de tijd, naar de jaren twintig van de vorige eeuw bijvoorbeeld, is veel van de toen al gecomponeerde muziek (denk maar aan die van de Tweede Weense School) voor menigeen eerder een 'klus' dan een culturele belevenis. Misschien dat 'oogcontact' dan kan helpen. Het is althans mijn ervaring dat mensen die niets van die 'nieuwlichterij' moeten hebben, wel geboeid kunnen raken als diezelfde muziek op het podium wordt gespeeld. "Ik zal er nooit een cd van kopen, maar zo is het best wel interessant," hoor ik dan vaak. Voor hen is 'New Music for Double Bass' misschien een uitkomst: de uitvoeringen staan zowel op cd als op dvd, met op de laatste nog als bonus 24 bit audio, interviews, biografieën en toelichtingen op de gespeelde muziek. Met als voetnoot dat het jammer is dat een deel van de informatie ook in gedrukte vorm beschikbaar zou zijn geweest. Wel zo handig, maar dat zal ongetwijfeld met het kostenplaatje te maken hebben gehad.

Dat de contrabas de laatste tijd meer en meer in het zonnetje wordt gezet is terecht. Het mag nog zo weerbarstig zijn en (soms!) ook zo klinken, er kan wel degelijk fraai op worden gemusiceerd, zoals inmiddels ruimschoots is bewezen door Rick Stotijn, Dominic Seldis en Szymon Marciniak. Deze Poolse contrabassist (niet te verwarren met die andere Szymon Marciniak, een veelgevraagd internationaal arbiter die overigens géén contrabas bespeelt...) is sinds 2011 contrabasdocent aan het Prins-Claus-Conservatorium in Groningen, maar heeft ook als uitvoerend musicus een indrukwekkende staat van dienst. Al eerder besprak ik de eerste cd van Marciniak op het label Acte Préalable (klik hier voor de recensie), net als deze nieuwe uitgave gevuld met verre van alledaagse muziek: twee sonates en een polonaise van de Bohemer Adolf Misek (1875-1955), in zijn tijd een bekende contrabassist die bovendien componeerde, zoals deze drie stukken voor contrabas en piano. Wat niet wegneemt dat de overstap van de behoudende Misek naar de op deze cd/dvd bijeengebrachte avant-gardistische vier werken voor contrabas en piano behoorlijk groot is.

Wat ik in die recensie opgetekende geldt onverkort ook voor deze cd- en dvd-combi: gloedvolle expressie en groot technisch raffinement, wat hem ook voor deze soms uitermate grillige muziek van Richard Dubugnon, Lu Shang, Frank Proto en Chiel Meijering een perfecte pleitbezorger maakt. Die positieve lijn kan met een gerust hart worden doorgetrokken naar de pianist, Evan Mitchell die zich als Marciniaks ideale partner ontpopt. Dit is live-muziek van de bovenste plank. Gevoegd bij de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit (met een apart compliment voor de verbeeldingsvolle beeldregie) is dit een release geworden die meer dan een lans breekt voor deze eigentijdse stukken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links