Actueel

Kees Vlaardingerbroek:

"Cultuur onderdeel van politieke hersenspoeling"

 

© Aart van der Wal, juni 2023

 

Onlangs was er weer een vraaggesprek met Kees Vlaardingerbroek (61), die afgelopen maart, voor de buitenwereld geheel onverwacht, opstapte als artistiek leider van de tot wereldroem gebrachte NTR ZaterdagMatinee (zie ook Kees Vlaardingerbroek vertrekt bij NTR ZaterdagMatinee. Het betekende een verlies dat zeker niet door iedereen werd erkend, maar waarvan de negatieve effecten zoveel staat wel vast nog lang zichtbaar zullen blijven.

Het interview vond plaats met De Andere Krant en werd op 12 juni op het internet gepubliceerd U kunt het hier lezen.

In augustus 2021 had ook ik een vraaggesprek met Vlaardingerbroek (klik hier), toen er nog geen althans voor mij waarneembare donkere wolken aan de horizon waren verschenen en hij vol enthousiasme inging op de succesformule die de ZaterdagMatinee al decennialang kenmerkt. Hij was die zomer al volop bezig met de voorbereidingen van het concertseizoen 2024/25. Kortom, er leek geen vuiltje aan de lucht.

Ik denk dat vriend en vijand (jawel, die laatste categorie is er dus ook, zo blijkt uit het recente vraaggesprek) het over één ding wel eens kunnen zijn of anders wel worden: dat binnen de gegeven context van de NTR ZaterdagMatinee het de normaalste zaak van de wereld zou zijn geweest indien Kees Vlaardingerbroek de gelegenheid was geboden om - in het licht van de aangekondigde bezuinigingen - minstens serieus naar de door hem aangeboden oplossingen te kijken. Waarom dat niet is gebeurd blijft (waarschijnlijk) in raadsels gehuld. De muziekliefhebbers in de zaal of thuis aan de radio (en om hen draait het toch uiteindelijk) hadden op niet minder mogen rekenen dan op een luisterend oor van de kant van de omroepleiding en vervolgens een passende reactie daarop (hoe die ook had mogen uitpakken). Dat is in feite niets anders dan behorend bij ordentelijk management. Laat ik het zo zeggen: begrijpen doe ik deze merkwaardige demarche niet; bij gebrek aan meer openheid van de zijde van de omroep welteverstaan.

Of ik het in alles eens ben met Kees Vlaardingerbroek? Nee, maar dat maakt het niet minder nuttig er toch kennis van te nemen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links