DVD-recensie

Een Engelse stadsorganist in topvorm

 

© Gerco Schaap, april 2012

 

 

Thomas Trotter - The Town Hall Tradition

Hollins: Concert Overture No. 1 in C minor

Festing/arr. Thalben-Ball: Largo, Allegro, Aria and Two Variations

Thalben-Ball: Variations on a theme of Paganini for pedals

Ketèlbey/arr. Sellars: Bells across the meadows

Coates/arr. Trotter: March ‘Youth of Britain’

Anderson/arr. Trotter: The Typewriter

Wagner/arr. Lemare: Overture to ‘The Mastersingers of Nuremberg’; Romance ‘The Evening Star’; Ride of the Valkiries

Tsjaikovski/arr. Evans/Trotter: Overture Solennelle ‘1812’

Thomas Trotter, Hill-orgel Town Hall Birmingham

Regent dvd + cd regdvd001 • 68' •

Dvd-video (breedbeeld) met 5.1 en stereogeluid

€ 29,95 - Te bestellen bij www.regentrecords.com


Op de eerste dvd van het Engelse kwaliteitslabel Regent Records is de hoofdrol weggelegd voor de Engelse concertorganist Thomas Trotter, stadsorganist van Birmingham. Hij is sinds 1983 de vaste bespeler van het grote William & Thomas Hill-orgel in de Town Hall en vanaf 2001 ook van het Klais-orgel in de Symphony Hall van Birmingham.

Trotter is een veelzijdig organist die niet alleen thuis is in de orgelliteratuur van Bach tot en met Messiaen, maar ook het orgeltranscriptiegenre meesterlijk beheerst. Als stadsorganist moet dat ook wel, want ook al hoeft Trotter niet meer wekelijks het publiek te vermaken met virtuoze organ showpieces, deze functie vereist gewoon dat je in beide genres goed moet zijn. En zo excelleert hij dus enerzijds in orgelwerken van Schumann op een weerbarstig mechanisch orgel in Merseburg (klik hier) en anderzijds in spektakelstukken als Ouverture 1812 van Tsjaikovski en de Walkürenritt van Wagner.

Toch is het niet een en al transcripties wat we te zien en te horen krijgen op deze dvd. Trotter begint met de eerste Concert Overture van de blinde organist Alfred Hollins, een weliswaar orkestraal gedacht maar 100 procent orgelstuk. En meteen valt de light touch van Trotter op, zijn transparante manier van registreren en de lichtvoetige manier waarop hij zo’n stuk brengt, zelfs op dit vierklaviers orgel met zijn verhoudingsgewijs grote aantal 8-voets stemmen.

Ook de legendarische variaties voor pedaal over een thema van Paganini van George Thalben-Ball – Trotters voorganger in Birmingham – behoren tot het orgelrepertoire. Een stuk dat zich natuurlijk zeer leent voor beeldregistratie vanwege de ongehoorde capriolen die de organist met zijn voeten moet uithalen (onder meer vierstemmig pedaalspel!). Alleen in de laatste variatie mogen de handen meedoen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de componist hier grote successen mee oogstte tijdens zijn tournees en in de Town Hall.

Onder de transcripties zowel lichtvoetig werk (Festing, Ketèlbey, Coates, Anderson) als zwaardere kost (Wagner, Tsjaikovski). De werkjes van Festing en Ketèlbey kennen we nog van resp. Feike Asma, die Thalben-Balls arrangement al in de jaren zestig speelde, en Piet van Egmond, die menige compositie van Albert W. Ketèlbey in zijn populaire orgelbespelingen voor de NCRV-radio programmeerde. De Bells across the Meadows overigens wel iets smeuïger dan Trotter, maar die laatste heeft weer het voordeel dat hij sinds 2007 de beschikking heeft over echte “Bells” op het orgel. Een mooi staaltje van lichtvoetig orgelspel is ook The Typewriter van de Amerikaan Leroy Anderson, een in de jaren vijftig en zestig populair orkestwerkje dat het typen op een typemachine imiteert, compleet met belletje-aan-het-eind-van-de-regel.

Maar ook het ‘zwaardere’ werk is bij Thomas Trotter in vaardige handen. Voor zijn vertolking van de drie door Edwin Lemare getranscribeerde Wagner-stukken heb ik groot respect. Zelfs de meest ingewikkelde orkestpartijen in de Meistersinger-ouverture en de Walkürenritt komen feilloos onder zijn handen vandaan. En: Trotter speelt alles uit het hoofd, er komt geen bladmuziek aan te pas!

De beeldregistratie van deze dvd is een stuk levendiger dan op orgel-dvd’s van collega Priory Records. Camerashots volgen elkaar sneller op, de organist wordt van diverse kanten in beeld gebracht, details van handen en voeten wisselen elkaar sneller af zonder dat het onrustig wordt. Ook het in- en uitzoomen oogt veel professioneler.

Zoals vaker bij Engelse dvd’s is het aardig om te beginnen met de ‘Extra’s’ waarin Thomas Trotter vertelt over de bouw en werking van het orgel, over zijn carrière en zijn werk als stadsorganist.

Er wordt een audio-cd bijgeleverd waar alle stukken van de dvd op staan. De opnamekwaliteit daarvan is iets minder dan we van Regent-cd’s gewend zijn, maar je kunt niet alles hebben.

Zeer aanbevolen!

 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links