CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2009

 

 
   
   

Pierné: Preludio et fughetta op. 40 nr. 1.

d'Indy: Sarabande et menuet op. 24bis – Chanson et danses op. 5.

Roussel: Divertissement op. 6.

Caplet: Suite persane: Scharki – Nihavend – Iskia Samaïsi.

Viotta Ensemble, bestaande uit Emily Beynon, Herman van Kogelenberg en Rien de Reede (fluit) - Jan Spronk en Jan Kouwenhoven (hobo) – Jacques Mertens en Hein Wiedijk (klarinet) – Fons Verspaandonk, Jaap van der Vliet en Sharon St. Onge (hoorn) – Gustavo Nunez en Jos de Lange (fagot) – Frank van de Laar (piano).

Ottavo OTR C50393 • 56' •


Het Viotta Ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, werd in 1992 opgericht en is genoemd naar Mr. Henri Viotta (1843-1933) die niet alleen in 1888 het eerste concert in het Concertgebouw leidde, maar ook verantwoordelijk was voor de oprichting van het Residentie Orkest. Het ensemble maakte opnamen voor diverse labels, maar op het label Ottavo verschijnt hiermee al de vierde cd, na uitgaves met werken van Enescu, Widor en andere Franse romantici, en Bach’s Kunst der Fuge in de instrumentatie van Jan van Vlijmen. Op deze cd een programma met muziek voor blazers en piano uit het begin van de 20e eeuw, geschreven voor de Franse ‘Société de musique de chambre pour instruments à vent’, het Frans Blazersensemble dat in 1879 werd opgericht door de eminente fluitist Paul Taffanel, en dat na diens vertrek diverse opvolgers kende.

Gabriel Pierné (1863-1937) was niet alleen componist, maar ook organist en dirigent. Hoewel hij voor het orgel slechts één werk componeerde is het karakter van zijn Preludium et Fughetta duidelijk geïnspireerd door de traditie van het orgel. Het gaat hier om het eerste deel van de Suite de Concert opus 40, oorspronkelijk voor piano, en op verzoek van de fluitist Barrère omgeïnstrumenteerd voor twee fluiten, hobo, klarinet, hoorn en twee fagotten.

Vincent d’Indy (1851-1931) was de grondlegger van de Parijse Schola Cantorum, een Conservatorium als tegenhanger van het officiële Parijse Conservatorium waar volgens d’Indy onvoldoende met de grote Franse traditie rekening werd gehouden. Hij componeerde in 1886 een Suite dans le style ancien opus 24, voor de ongebruikelijke bezetting van trompet, twee fluiten en strijkkwartet. Het derde en vierde deel herschreef hij in 1918 voor blaaskwintet en piano. Zijn Chanson et Danses opus 50 is een hoogst origineel werk voor de bezetting van fluit, hobo, twee klarinetten, hoorn en twee fagotten. In dit werk past hij de cyclische werkwijze van zijn idool César Franck toe: aan het einde van de Danses keert het beginthema van het Chanson terug.

Albert Roussel (1869-1937) schreef met zijn Divertissement voor blaaskwintet en piano opus 6 uit 1906 een werk dat zijn tijd flink vooruit was, en dat de jonge Bohuslav Martinu ertoe bracht om compositielessen bij Roussel te gaan nemen. Het is ruim honderd jaar later nog steeds een van de meest karakteristieke werken van deze onderschatte Franse toonmeester.

De reputatie van André Caplet (1878-1925) lijdt onder het feit dat hij de geschiedenis min of meer is ingegaan als de amanuensis van de vijftien jaar oudere Claude Debussy. Caplet was een volstrekt origineel denker en zijn invloed op de volgende generatie componisten mag niet worden onderschat. Hoe oorspronkelijk Olivier Messiaen ook op ons mag overkomen, zonder wegbereiders als André Caplet en Jehan Alain had ook zijn wereld er anders uitgezien. De hier gespeelde driedelige Suite Persane voor dubbel blaaskwintet kwam voor het eerst tot klinken in 1901. Het is het meest substantiële werk van deze niet al te welgevulde cd.

De waarde waarnaar we deze uitgave moeten schatten ligt evenwel niet in de kwantiteit maar in de kwaliteit, en daaraan ontbreekt het zeker niet, noch in speelprestaties, noch in registratie. De meerwaarde echter ligt in de repertoirekeuze: stuk voor stuk werken die zich aan de periferie van de concertpraktijk bevinden, maar die zeer de moeite van het aanhoren - en aanschaffen – waard zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links