CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2010

 

 
   
   
   
   
   
   
   

Szymanowski: Liederen (compl.)

CD 1: Zes liederen, op. 2 - Drie fragmenten van gedichten van Jana Kasprowicza, op. 5 - De zwaan, op. 7 - Vier liederen, op. 11 - Soldatenliederen - Jonge hooglanders dalen zingend af - Fünf Gesänge, op.13 - Drie liederen, op. 32.

Piotr Beczala (tenor), Reinild Mees (piano).

CD 2: Bunte Lieder, op. 22 - Liederen van de verliefde Muezzin, op. 42 - Seven Songs, op. 54 - Koerpische liederen, op. 58 - Dans les prés fleuris.

Juliana Gondek (sopraan), Reinild Mees (piano).

CD 3: Zes liederen, op.20 - Liefdesliederen van Hafis, op. 24 - Het graf van Hafis - Vier liederen, op. 41 - Zwölf Lieder, op. 17.

Urszula Krieger (mezzosopraan), Reinild Mees (piano)

CD 4: Liederen van de sprookjesprinses, op. 31 - Slopiewnie, op.46bis - Drie wiegeliedjes, op. 48 - Kinderrijmpjes, op. 49 - Vocalise-étude - Eenzame maan, op. 31 nr.1(A).

Iwona Sobotka (sopraan), Reinild Mees (piano).

Channel Classics CCS 19398 • 4.24' • (4 cd's)


Van de ruim zestig opusnummers die Karol Szymanowski (1882-1937) naliet is ruim de helft gecomponeerd voor de menselijke stem: opera, oratorium, cantate en liederen met begeleiding van orkest en piano. In de laatste categorie behoren maar liefst 122 exemplaren, hier voor het eerst verenigd in een uitgave op vier cd's, uitgebracht in 2004. De stuwende kracht achter dit project is de onvolprezen begeleidster Reinild Mees met haar Stichting Het 20ste-eeuwse Lied. Jared Sacks heeft met zijn label Channel Classics die Stichting liefdevol omarmd; eerder verschenen complete liederen van Schreker en Respighi op elk twee cd's. Szymanowski's reputatie berust in Nederland vrijwel uitsluitend op zijn Stabat Mater - misschien wel de mooiste verklanking aller tijden van die tekst. Naast de vioolmuziek vormen de liederen echter het interessantste deel van zijn oeuvre, ook al omdat zij een compleet beeld geven van de ontwikkeling van de componist, van het hoogromantische opus 2 tot de simpele volkskunst van de Kurpische liederen op. 58.

Ieder van de deelnemende vocalisten neemt een hele cd van ruim een uur voor zijn/haar rekening. Tenor Piotr Beczala is in vocaal opzicht dè ontdekking van deze uitgave. Een prachtige lyrische tenor die zijn instrument smaakvol gebruikt in de hoogromantische klanken van de vroege opusnummers 2, 5, 7, 11 en 15. Mooie muziek zonder grote verrassingen. Alleen in opus 32 kondigt zich de onmiskenbare exotiek en chromatiek van Szymanowski's middenperiode aan. Muzikaal interessanter zijn daarom de drie cd's die door de dames worden volgezongen.

Juliana Gondek treft het met de Bunte Lieder op. 22, gezongen in het Duits en de schitterende Liederen van de verliefde Muezzin, die zich qua kwaliteit kunnen meten met Shéhérazade van Ravel. Gondek is duidelijk de senior van deze groep, en dat vertaalt zich in een uitgekiende en goed getroffen interpretatie, gepaard aan een uitstekende techniek, maar ook in een stem die niet meer piepjong klinkt. Zij zingt ook nog de zeven liederen op teksten van James Joyce (in het Engels) en de eerder genoemde Kurpische liederen.

Urszula Kryger valt de eer te beurt de prachtige cyclus Liefdesliederen van Hafiz op. 24, op teksten van Hans Bethge (in het Duits) te zingen. Er is ook een tweede cyclus Hafiz-liederen op. 26, maar die zult u op deze uitgave niet vinden omdat ze met orkestbegeleiding zijn gecomponeerd. Hoewel Kryger als mezzosopraan staat geafficheerd heeft ze een sympathiek, jeugdig sopraangeluid dat goed bij deze selectie past. Zij tekent ook nog voor de Vier Gesänge op teksten van Tagore op. 41 en de Zwölf Lieder op.17 op teksten van Dehmel, beide in het Duits gezongen.

De vierde cd wordt volgezongen door de lichte en hoge sopraan van Iwona Sobotka en opent met de schitterende en bepaald niet gemakkelijke coloraturen in de Liederen van de Sprookjesprinses op. 31. Het grootste deel van deze cd is gewijd aan de volksmuziek waar Szymanowski zich in zijn laatste periode mee bezig hield, de Slopiewnie op. 46bis, Drie Slaapliedjes op. 48 en de Kinderrijmpjes op. 49. De cd's zijn verpakt in een handzaam kartonnen doosje, in zogenaamde 'wallets'. Het bijgevoegde dikke tekstboek is uitstekend verzorgd met complete teksten en de opname is zoals we die van Channel gewend zijn: klasse.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links