CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2014

 

Skrjabin: Étude in cis, op. 2:1 - 12 Études op. 8 - 8 Études op. 42 - Étude op. 49:1 - Étude op. 56:4 - Études op. 65 - Sonate nr. 7 op. 64 'Messe Blanche'

Andrei Korobeinikov (piano)

Mirare MIR 218 71'

Opname: mei 2013, Studio 1 van de Bayerischer Rundfunk

 

Andrei Korobeinikov (1986) is een Russische pianist die ondanks zijn jonge leeftijd al een flink aantal jaren internationaal aan de weg timmert. Daarbij valt op de een of andere manier steeds de naam Skrjabin: in 2004 bij het Skrjabin-concours in Moskou, in 2008 een prijswinnende cd met werken van Skrjabin, in zijn discografie twee verschillende Russische opnamen van het Pianoconcert. Om zo iemand dan maar meteen het predikaat Skrjabin-specialist op te plakken is oneerlijk, maar wanneer hij zelf aankomt met een schijf vol Études van de meester maakt dat dubbel nieuwsgierig.

Nu wil het toeval (als dat al bestaat) dat ik hier een maand of drie geleden vol enthousiasme schreef over de cd 'Extase', gespeeld door Michèle Gurdal, en gevuld met - u raadt het - Études van Skrjabin. Mijn enige aanmerking gold niet de kwaliteit van haar spel, maar het feit dat ze domweg drie études wegliet. Korobeinikov begint in de vergelijking met een voorsprong, want hij speelt ze allemaal - en voegt voor het gemak de Zevende pianosonate aan zijn collectie toe. Korobeinikov heeft door zijn ruimere ervaring op het podium een voorsprong op Gurdal, maar dat wil niet alles zeggen. In de door Chopin geïnspireerde werken heeft Gurdal een heel persoonlijke, poëtische toets. In de hemelbestormende late werken, zoals de Messe Blanche heeft Korobeinikov een overtuigende voorsprong, niet alleen op Gurdal, maar op heel veel collega's. Zijn verbluffende virtuositeit en heldere inzicht in deze overwoekerde partituren wordt gesecundeerd door een prachtige opname.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links