CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juli 2012

 

 

Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 9 in Es, op. 117 – Strijkkwartet nr. 11 in f, op. 122 – Pianokwintet in g, op. 57

Misha Fomin (piano), Atrium String Quartet (Alexei Naumenko en Anton Ilyunin, viool; Dmitry Pitulko, altviool; Anna Gorelova, cello)

RCM20121 • 73' •

Opname: 17-20 november 2011,
St.-Petersburg Recording Studio.


In 1938, direct na het kolossale succes van zijn Vijfde symfonie, vond Dmitri Sjostakovitsj het tijd worden om zich bezig te gaan houden met kamermuziek. Die beslissing markeerde het begin van een serie van vijftien geniale strijkkwartetten, plus een pianokwintet dat zich kan meten met dat van Brahms en Schumann. Sjostakovitsj was goede maatjes met het Moskouse Beethoven Kwartet, dat maar liefst dertien van zijn vijftien strijkkwartetten ten doop hield. De nummers elf tot viertien zijn zelfs opgedragen aan de individuele leden van het Beethoven Kwartet. Het elfde is bovendien een persoonlijk in memoriam voor de tweede violist van het kwartet, die in 1965 overleed. Sjostakovitsj schreef het Pianokwintet in 1940 voor zichzelf en gaf in datzelfde jaar met het Beethoven Kwartet de Moskouse première. Hij kreeg er een Stalin Prijs voor. Hoe anders zou het verlopen met zijn strijkkwartetten, die vaak jaren een schimmig bestaan moesten leiden, al of niet door hun verborgen verwijzingen naar de Joodse folklore.

Het Atrium String Quartet is nog jong, het begon zijn loopbaan pas in 2000 in Sint Petersburg; inmiddels huizen ze in Berlijn. Ondanks een bliksemsnelle internationale carrière, zijn de discografische activiteiten tot nu toe verdeeld geweest over verschillende labels. Het verloop is daarbij niet erg bemoedigend, want na twee cd’s bij EMI en eentje op ZigZag verschijnt deze uitgave op een label waar ik nog niet eerder van heb gehoord. Ze verdienen echt beter. Sjostakovitsj zit dit kwartet diep in het bloed, en het Pianokwintet hebben ze samen met Misha Fomin vele malen en over de hele wereld gespeeld. Dit zijn vertolkingen voor deze tijd; ze gaan genadeloos tot op het bot en kunnen zich met gemak staande houden tegenover de klassieke registraties van het Borodin Quartet met pianist Sviatoslav Richter op Melodya/EMI.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links