CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2010

 

 
   
 

Schuurman: Complete Orgelwerken

Jan J. van den Berg & Gerben Mourik op het Bätz-Witte-orgel, Gorinchem - Kam & Van der Meulen op het orgel van de Grote Kerk, Oudewater - Hinsz-Van Dam op het orgel van de Martinikerk, Bolsward.

DEV-ACS 1027 & 1028 • 5.00' • (4 cd’s)

http://orgelconcerten.ncrv.nl

www.deversluis.nl

 

 

 

 

 

 


Adriaan Cornelis Schuurman (1904-1998) was misschien wel de belangrijkste Nederlandse protestantse kerkmusicus die de twintigste eeuw heeft voortgebracht. Zijn lange carrière valt ruwweg in twee delen uiteen: zijn organistschap aan de Joriskerk te Amersfoort en zijn cantoraat aan de Maranathakerk te Den Haag. Tevens heeft hij een hele schare kerkmusici opgeleid door zijn docentschap aan het Koninklijk Conservatorium. Schuurman was een begenadigd improvisator, die de noodzaak van het opschrijven niet als urgent onderging. Daardoor zijn veel van zijn werken in schetsmatige staat opgetekend. Gelukkig had Schuurman in Amersfoort een leerling die bij al zijn concerten assisteerde en registreerde, Jan J. van den Berg.

Van den Berg (1929) is zelf inmiddels ook al weer de nestor van zijn generatie, maar nog steeds zeer actief. Veel van de hier opgenomen werken zijn op aandringen van Van den Berg door Schuurman zelf op hogere leeftijd alsnog uitgeschreven, en ook heeft Van den Berg stukken opgetekend uit zijn eigen geheugen of van bandopnamen.

Op http://orgelconcerten.ncrv.nl kunt u trouwens zowel Schuurman als Van den Berg in complete registraties beluisteren. Zoek dan ook even de prachtige opname op die Petra Veenswijk maakte van het magistrale Preludium en Fuga in e op het orgel van de Nieuwe Kerk te Delft. Hier wordt op twee dubbel-cd’s het complete oeuvre voor orgel gepresenteerd. Uiteraard is het grootste deel voor liturgisch gebruik geschreven, maar net als het Orgelbüchlein van J.S.B. buiten de eredienst zeer beluisterbaar en hoog van kwaliteit. De grote werken voor concertgebruik zijn stuk voor stuk meesterlijk. Het bovengenoemde Preludium en Fuga, de Toccata, Trio en Fuga over Psalm 150, de Bewerking over Gezang 299 en de Partita over Psalm 130 behoren tot de top van het Nederlanse orgelrepertoire. Samen met Jan J. Van den Berg tekent de kersverse winnaar van het Improvisatieconcours Haarlem, Gerben Mourik, voor een perfecte uitvoering van deze integrale, die ook nog eens prachtig is opgenomen. De met veel liefde van de betrokkenen tot stand gekomen uitgave is te bestellen op internet, www.deversluis.nl.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links