CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2010

 

 

Martinu: Strijksextet – Drie Madrigalen voor viool en altviool.

Schulhoff: Strijksextet.

Raphael Ensemble.

Hyperion Helios CDH55321 • 56' •

 

 

 


Deze cd verscheen oorspronkelijk in 1992 en werd in 2008 opnieuw uitgebracht in de middenprijsklasse. Bohuslav Martinu en Ervin Schulhoff zijn land- en leeftijdgenoten en zaten allebei op het conservatorium te Praag. Martinu was van eenvoudige komaf en vertrok na zijn studie naar Parijs om zich verder te ontwikkelen bij Albert Roussel. Schulhoff was van gegoede afkomst en bezocht het conservatorium te Wenen voordat hij compositie studeerde in München bij Max Reger. Voor beide mannen geldt dat zij zich in de loop van hun carrière van meerdere stijlen hebben bediend. Schulhoff werkte zelfs een tijd als jazzpianist. Helaas nam beider leven een dramatische wending door de opkomst van Hitler. Martinu maakte straatarm de oversteek van Parijs via Lissabon naar New York. Schulhoff wilde emigreren naar Rusland – hij was een overtuigd communist – om op de valreep toch nog door de Duitse bezetters te worden opgepakt en afgevoerd te worden naar kamp Wülzburg waar hij in 1942 overleed.

Het strijksextet van Martinu ontstond in 1932 naar aanleiding van een compositiewedstrijd, uitgeschreven door de Amerikaanse patrones Elizabeth Sprague Coolidge; vrienden spoorden Martinu aan om een stuk in te zenden, en uit 145 inzendingen kreeg het de eerste prijs. Het is een onbezorgd speelstuk, in Martinu’s bekende motorische neo-barokke stijl. De Drie Madrigalen voor viool en altviool die er op volgen zijn ware juweeltjes. De altviool wordt bespeeld door Sally Beamish, die we de laatste tijd steeds vaker als componiste tegenkomen.

Schulhoffs Sextet is van een geheel andere orde, en is één van zijn beste werken. Hij schreef het eerste deel in 1920 en de overige drie delen in 1924, duidelijk onder de indruk van het sextet Verklärte Nacht van Arnold Schönberg, dat overigens al in 1899 was geschreven. Schulhoff was een groot bewonderaar van Schönberg en Alban Berg, wiens Pianosonate hij als pianist dikwijls uitvoerde. Met zijn diep tragische ondertoon is het een uniek werk binnen het oeuvre van deze componist. Het Raphael Ensemble speelt in variabele bezetingen en laat zich op deze cd van zijn beste kant horen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links