CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2010

 

 

Schubert: Complete works for Violin and Piano (Volume 2)

Vioolsonate in A, D 574 (Duo) – Fantasie in C voor viool en piano in C, D 934 – Fantasie in f voor piano vierhandig, D 940.

Julia Fischer (viool en piano) en
Martin Helmchen (piano).

Pentatone PTC 5186 348 • 67' • (sacd)


De geschiedenis van het vioolspel kent een aantal markante voorbeelden van grote violisten die ook uitstekend op de piano presteerden. Het meest legendarische voorbeeld is natuurlijk de Roemeense componist Georges Enescu, maar was er in zake muziek iets dat die man niet kon? Voor Fritz Kreisler, Jascha Heifetz en Arthur Grumiaux kende de piano eveneens geen geheimen. Arthur Grumiaux maakte zelfs een opname voor het label Philips waarbij hij zichzelf als begeleider ‘indubde’ in sonates van Mozart en Brahms (opus 100). Een prestatie die respect afdwong onder de kenners, en zeker niet als een kunstje werd afgedaan. Vandaag de dag zijn er vast wel violisten die de piano meer dan competent beheersen. Maar niemand presteert op het niveau van vioolfenomeen Julia Fischer. Ze heeft het klaargespeeld om in een en hetzelfde concert voor de pauze het Vioolconcert van Mendelssohn te spelen, en na de pauze het Pianoconcert van Schumann. Dat is een prestatie die niemand haar na zal kunnen doen, en ook in de geschiedenis van het concertleven nog nooit vertoond is, anders zouden we het heus wel weten.

Julia heeft samen met pianist Martin Helmchen Schuberts complete werken voor viool en piano opgenomen voor het Nederlandse label PentaTone. De eerste van de twee cd’s bevatte de drie vioolsonates (ook bekend als sonatines) plus het Rondo brillant. Op de tweede cd vinden we de grote Sonate in A, D 574, ook bekend als ‘Duo’, en de geniale Fantasie in C, D 934. En dan gebeurt het. Voor het eerst bewijst Julia Fischer haar pianistische kwaliteiten aan het platenpubliek door in de Fantasie in f voor piano vierhandig aan te schuiven bij haar partner in de vioolwerken, Martin Helmchen. De liefhebber wordt zo vergast op twee wondermooie uitvoeringen van de beide Fantasieën die Schubert in het laatste jaar van zijn korte leven aan het papier toevertrouwde. Geniale muziek die er om smeekt om samen op één cd te worden uitgebracht. Fischer en Helmchen leveren hier een topprestatie. Geen maniertjes, geen overdreven grote gebaren, geen nodeloze agogiek, maar alleen puur muziekmaken. Een historische prestatie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links