CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2009

 

 

Samama: ‘En Hollande’ op. 56 (voor sopraan en strijkkwartet) - Klarinetkwintet op.51 - Strijksextet op.55.

Nienke Oostenrijk (sopraan), Daniel Kwartet (En Hollande); André Kerver (klarinet), Valerius Ensemble (kwintet en sextet).

Composers’ Voice Special CV106 • 82' •

 


Leo Samama (1951) is musicoloog, publicist, programmeur, hij was artistiek leider van het Residentie Orkest en is nog net directeur van het Nederlands Kamerkoor, en oh ja, ook nog componist. Dat hij als zodanig niet in het ‘Honderd Componisten Boek’ voorkomt, maar wel in The New Grove zal niemand, inclusief Leo zelf, verbazen.

Hij schrijft voornamelijk voor kleinere bezettingen, en deze cd biedt drie kamermuzikale werken, geschreven in 1998 en 2000. Het jongste werk is “En Hollande”, een zetting voor sopraan en strijkkwartet van delen van een tekst van Paul Verlaine: Quinze jours en Hollande (twee weken in Nederland). Het idioom waarvan Samama zich bedient wordt in de begeleidende tekst heel trefzeker getypeerd als ‘romantisch repetitief’ en is uiterst beluisterbaar zonder voorspelbaar te zijn. De motoriek in het strijkkwartet symboliseert de treinreis van Verlaine perfect en vormt een rustig pulserende cadans onder de zwevende lyriek van de zangstem, die overigens wel is toebedeeld met een erg hoge tessituur die de verstaanbaarheid niet bevordert.

Het klarinetkwintet werd geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israel. Het is gebaseerd op een motief uit een joods lied, en het resultaat is een stuk dat net zo Hebreeuws klinkt als Schelomo van Ernest Bloch zonder er in de verste verte op te lijken. Het sextet uit 2000 is met zijn parallelle sexten een bezoekje aan Johannes Brahms, maar ook hier lukt het Samama om een geheel eigen draai aan de gebeurtenissen te geven. Er wordt door alle musici uitstekend werk verricht, met een eervolle vermelding voor primarius Robert Windak van het Valerius Ensemble. De opname is perfect. Dit is bij mijn weten de eerste handelsplaat (hij kwam uit in 2001) die compleet gewijd is aan deze componist. Het werd tijd


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links