CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2010

 

 

Rosenberg: Orpheus in Town (suite) - Symfonie nr. 3 - Louisville Concerto.

Royal Stockholm Philharmonic Orchestra o.l.v. Sir Andrew Davis.

Finlandia 3984-29719-2 • 74' •

 

 

 


Sir Andrew Davis (1944) heeft vooral naam gemaakt als dirigent van het BBC Symphony Orchestra in Londen, en sinds 2000 als chef van de Lyric Opera te Chicago. In de jaren 1990 was hij echter ook vaste gastdirigent van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, en in die hoedanigheid maakte hij een aantal cd’s voor het label Finlandia. Een van de aardigste daarvan is een schijfje met werken van de Zweedse componist Hilding Rosenberg, uitgebracht in 2001.

 
  Hilding Rosenberg (1892-1985)

Hilding Rosenberg (1892-1985) is buiten de grenzen van zijn geboorteland Zweden nauwelijks bekend geworden. Eind jaren 1930 maakte hij op plaatselijke schaal naam met zijn ballet Orpheus in Town, een eigentijdse interpretatie van de Orpheus-legende. Het standbeeld van Orpheus, dat een symbolische plaats heeft voor de Concertzaal in Stockholm (het is tevens het logo van het orkest), klimt van zijn sokkel en gaat in het nachtleven van Stockholm op zoek naar Euridice. Wanneer hij haar heeft gevonden spoeden ze zich naar een nachtclub, een scene die Rosenberg heeft aangegrepen om een serie dansvignetten te schrijven in een lekker jazzy idioom. Die scene gaat sindsdien door het leven als de suite uit het ballet, die klinkt als een klok. Eveneens uit de jaren dertig dateert de Derde symfonie, origineel met gesproken teksten uit Romain Rollands roman Jean Christophe. Later verwijderde de componist deze literaire verwijzingen en zo is het hier ook opgenomen, als een zuiver instrumentaal werk, een hele verbetering voor wie het origineel ooit heeft gehoord.

Rosenbergs muzikale taal combineert het expansieve van Carl Nielsen, de felheid van Béla Bartók, het contemplatieve van Frank Martin en het zakelijke contrapunt van Paul Hindemith. Vooral in zijn Louisville Concerto uit 1954/1968 – een neo-klassiek Concerto Grosso - valt dit laatste element op. Andrew Davis en zijn orkest hebben een prachtige cd gemaakt die door Finlandia uitstekend is opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links