CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2022

Mengjie Han Ningxu

Rachmaninov: Chopin-Variaties op. 22

Chopin: Barcarolle op. 60 Fantaisie in f op. 49 Andante spianato & Grande polonaise brillante op. 22

Mengjie Han (piano)
7 Mountain Records 7MNTN-038 • 67' •
Opname: dec. 2021, Westvest, Schiedam

 

De titel van deze cd behoeft enige uitleg. In 2021 overleed Ningxu Han, de vader van pianist Mengjie Han. Ningxu Han kreeg na een studie aan de Technische Universiteit Delft een baan bij TNO. Mengjie werd in 1989 in Shanghai geboren, maar verhuisde op zijn tweede naar Nederland, waar hij bij Jan Wijn zijn pianostudie afsloot. Vader en moeder Han verhuisden op latere leeftijd terug naar China en Mengjie bouwde vanuit Nederland zijn carrière op. In 2014 won hij de publieksprijs op het Liszt Concours in Utrecht. Vervolgens was hij tot 2020 pianist van het internationaal succesvolle Amatis Trio, gevestigd in Salzburg. Sinds 2020 woont hij weer in Nederland en werkt aan een solistische carrière. Deze cd is niet alleen een eerbetoon aan zijn vader, maar ook een duidelijk statement waarmee hij zichzelf presenteert als volwassen pianovirtuoos.

De beste manier om met Mengjie Han kennis te maken is via YouTube. Daar is (onder meer) een gefilmde opname te zien en te beluisteren van een complete uitvoering van de Chopin-variaties (op de Prélude opus 28 nr. 20) van Rachmaninov. Een werk dat Han naar eigen zeggen pas leerde kennen door de opname die Daniil Trifonov ervan maakte, en die in 2015 uitkwam op het label DG. Han was overrompeld door de kwaliteit van het werk en besloot tot zijn eigen interpretatie. Op die video zien we een ietwat verlegen ogende jonge man op de pianobank plaatsnemen, die zodra hij de toetsen aanraakt bezeten lijkt te worden door de geest van Rachmaninov. Uit het hoofd en met een indrukwekkende concentratie spant hij een boog van een half uur die de luisteraar aan de stoel vastnagelt. Voor de statistiek: net als Trifonov koos Han ervoor om de laatste variatie weg te laten en daarvoor in de plaats het thema maar nu pianissimo te herhalen.

Als aanvullende werken koos Han hoe kan het anders voor drie grote werken van Chopin, waarin hij dezelfde concentratie paart aan de tere poëzie van de grote Pool. Ook hier horen we de onvoorwaardelijke liefde voor de muziek die zijn spel tot een eenmalige belevenis maakt. Frerik de Jong van 7 Mountain Records zorgde voor een sfeervolle opname van topkwaliteit en Eric Schoones (hoofdredacteur van het blad Pianist) schreef een boeiende toelichting. Een schitterende hommage aan vader Ningxu, in de woorden van Mengjie:

A testament to remember you by to be inspired by like the giants of old

Your name now stands proudly among the greats
whose records we adore


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links