CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2019

 

Prokofjev: Pianoconcert nr. 1 in Des, op. 10 - nr. 3 in C, op. 26 - nr. 4 in Bes (voor de linkerhand), op. 53

Vadym Kholodenko (piano), Fort Worth Symphony Orchestra o.l.v. Miguel Harth-Bedoya
Harmonia Mundi HMM 907632 • 71' •
Live-opname: okt. 2015 (op. 10 & 53), mei 2017 (op. 26), Bass Performance Hall, Fort Worth, Texas (VS)

   

Waarom neemt Harmonia Mundi op in Fort Worth, Texas? Dat was de woonplaats van de legendarische pianovirtuoos Harvey Lavan "Van" Cliburn (1934-2013). Legendarisch omdat hij in 1958, midden in de Koude Oorlog, in Moskou het Tsjaikovski Concours won. Bij zijn terugkeer kreeg hij in New York een 'ticker tape parade', en tot 1978 had hij een glanzende carrière, maakte talloze opnamen en verdiende bakken met geld. Daarna trad hij bijna tien jaar niet meer op in het openbaar, maar na een recital in Reagans Witte Huis in 1987, gaf hij zo nu en dan een concert. Nog steeds met veel succes, maar kenners weten dat hij slechts een schaduw van zichzelf was.

De naam Van Cliburn wordt in leven gehouden door zijn discografische nalatenschap en de vierjaarlijkse 'competition' die zijn naam draagt en voor het eerst in 1962 werd gehouden. Samen met het Tsjaikovski Concours en de Brusselse Elisabeth Wedstrijd behoort de Cliburn Comperion tot de meest toonaangevende pianoconcoursen ter wereld. Wat niet alles wil zeggen over het verder verloop van de carrière van de winnaar. Wie het rijtje langsloopt ziet direct dat er in ruim een halve eeuw maar één winnaar is geweest die de roem van Cliburn evenaarde: Radu Lupu, in 1966. Steven de Groote, winnaar in 1977 had wellicht ook zo groot kunnen groeien, maar hij werd slechts 36 jaar, een van de vroege slachtoffers van AIDS.

In 2013 won de Oekraïense pianist Vadym Kholodenko (1986, Kiev), en de Amerikaanse tak van het label Harmonia Mundi bracht niet alleen een live-opname uit van zijn winnende optreden, maar ook de opnamen van de concerten die hij in Fort Worth gaf van de complete pianoconcerten van Prokofjev. Dit is de tweede aflevering, de cd met het Tweede en het Vijfde concert verscheen eind 2015 en is hier door Aart van der Wal besproken.

Het zuinige boekje bij deze uitgave vertelt ons niets over de uitvoerenden, wat gezien de aanleiding een merkwaardige omissie is. Miguel Harth-Bedoya is music director van het Fort Worth Symphony Orchestra, een orkest dat door zijn beperkte omvang niet kan wedijveren met het op een steenworp afstand gelegen orkest van Dallas. Vadym Kholodenko is een uitstekende pianist, anders win je zo'n wedstrijd niet. En het is niet zijn schuld dat deze live-opnamen ons laten horen wat er op een doorsnee concert in Fort Worth te horen was. Middelmatig orkestspel in een droge akoestiek. Daarbij komt dat het leger pianovirtuozen dat zich over deze concerten heeft ontfermd zo langzamerhand buitensporige proporties begint aan te nemen. Denk alleen maar even aan de Russsische kolos Denis Matsuev. Maar als Vadym Kholodenko bij u in de buurt komt optreden moet u beslist gaan luisteren.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links