CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2014

 

Henco de Berg - Orgelimprovisaties Dudelange

(de) Berg: Le Chemin de la Croix

Henco de Berg (orgel)

Prestare ZWF3331552 66'

Opname: juni 2006, Saint-Martin, Dudelange, Luxemburg

 

De kerk van Saint-Martin in het Luxemburgse Dudelange herbergt niet alleen een bijzonder orgel, dat talloze malen op geluidsdragers is opgenomen. In de kerk bevindt zich ook een geschilderde Kruiswegstatie van de hand van de Luxemburgse schilder Dominique Lang (1874-1919). Organist Henco de Berg heeft zich door dit gegeven laten inspireren tot een geïmproviseerde kruiswegstatie, een genre dat onder organisten een lange traditie kent. Marcel Dupré improviseerde in 1931 ook al eens een Chemin, die zoveel positieve reacties opriep dat ze een jaar later als voltooide compositie in het Parijse Trocadéro door de componist ten doop kon worden gehouden.

Henco de Berg reisde af naar Dudelange, nam de schilderingen van Lang in zich op, en improviseerde in de nachten van 28/9 en 29/30 juni 2006 zijn muzikale impressie van de Kruiswegstatie. Tot zover klinkt alles logisch, maar er is één probleem: Henco de Berg is blind - niet blindgeboren maar door een ernstige oogziekte in zijn adolescentie overvallen. Die schilderingen heeft hij dus nooit gezien, net zomin als de toetsen, pedalen en speelhulpen van het orgel in Dudelange.

Henco de Berg is die twee nachten gaan zitten, heeft zijn vingers en voeten over de klavieren laten glijden en is ter plekke gaan componeren. Toen hij de volgende dag wakker werd kon hij een schitterende compositie gaan afluisteren. Van het laatste deel van deze Chemin de la Croix - de graflegging - word ik stil van verwondering.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links