CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2014

 

Amsterdam Sinfonietta - The Argentinian Album

Piazzolla: Cuatro Estaciones Porteñas

Ginastera: Concert voor strijkorkest op. 33

Golijov: Last Round for Double Quartet and Double Bass

Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson (vioolsolist, concertmeester)

Channel Classics CCS SA 33014 65' (sacd)

Opname: november 2008, Bachzaal, Amsterdam (Ginastera); april 2014, Stadsgehoorzaal, Leiden

 

Toen Amsterdam Sinfonietta in 2008 een toernee met deze werken afsloot met opnamesessies was er al sprake van dat deze cd zou verschijnen. Het heeft even geduurd, maar na een tweede ronde in het voorjaar van 2014 is het dan zover. Drie beroemde Argentijnse muzikale zonen worden in het zonnetje gezet. Twee van hen zijn er niet meer, de derde is springlevend.

Astor Piazzolla (1921-1992) was componist en bandoneonspeler. Als muzikant verdiende hij zijn brood met de tango, als componist studeerde hij bij Nadia Boulanger. Nadat ze hem een van zijn tango's had horen spelen bezwoer ze hem: 'dit is de echte Piazzolla, laat hem nooit in de steek'. Toen Gidon Kremer met zijn Kremerata Baltica werken van Piazzolla ging uitvoeren had hij uiteraard een bewerker nodig. Die vond hij in de onwaarschijnlijke persoon van Leonid Desyatnikov (1955), een filmcomponist uit de Oekraïne. Piazzolla schreef vier tango's over de vier jaargetijden. Desyatnikov heeft daar het nodige materiaal bijgezocht om een pendant te maken van Vivaldi's opus. Hij heeft uiterst slim en rasmuzikaal kleine citaten uit Vivaldi's meesterwerk in Piazzolla's noten verweven. Het resultaat is betoverend, klinkt volkomen natuurlijk en wordt hier meesterlijk gespeeld door Candida Thompson, die eerlijk gezegd een stuk plezieriger is om naar te luisteren dan opdrachtgever Kremer.

Het tweede werk op deze schijf is ook een bewerking. Alberto Ginastera (1916-1983) kreeg van dirigent Eugene Ormandy het verzoek om voor diens Philadelphia Orchestra een groot werk voor strijkorkest te schrijven. Hij beantwoordde aan dat verzoek door een bewerking te maken van zijn Tweede strijkkwartet, onder de nieuwe titel Concerto for Strings. Ginastera bevindt zich hier volop in de tweede fase van zijn componistenloopbaan, waarin hij de twaalftoonstechniek in al haar facetten exploreert. Het is een schitterende partituur geworden, hondsmoeilijk, maar als je hem eenmaal beheerst ook uiterst dankbaar. Sinfonietta beheerst hem tot drie cijfers achter de komma.

Osvaldo Golijov (1960) groeide op in het land van de tango, maar zijn voorouders komen uit Oost-Europa, en kennelijk zijn er ook joodse wortels. Hij woonde een aantal jaren in Israel voordat hij zich in de Verenigde Staten vestigde. Hij studeerde bij de wonderlijke klankvinder George Crumb, en zijn muziek is een fascinerend amalgaam van klezmer, tango en eigentijdse technieken. Zijn Last Round is een in memoriam, direct geïnspireerd door het overlijden van Piazzolla in 1992. Twee strijkkwartetten flankeren een contrabas in een goudeerlijke tango zonder fratsen. Ontroerend.

Prachtig repertoire, fonkelend gespeeld en perfect opgenomen. Geknipt voor oren die weleens iets anders willen horen dan Adios Nonino.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links