CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2021

Trios for Clarinet

Mozart: Klarinettrio in Es, KV 498 ‘Kegelstatt' (met cello i.p.v. altviool)

Beethoven: Klarinettrio in Bes, op. 11 (Gassenhauer)

Brahms: Klarinettrio in a, op. 114

Steven Kanoff (klarinet), Hakon Austbo (piano), Mats Lidstrom (cello) [Mozart & Beethoven]
Steven Kanoff (klarinet), Richard Lester (piano), Ian Brown (cello) [Brahms]

Et'cetera KTC 1678 • 69' •
Opname: nov. 2017 (Mozart & Beethoven), Wyastone Concert Hall, Wyastone, Monmouthshire (VK); april 1992 (Brahms), Richmond (VK)

   

Deze uitgave heeft iets van een zoekplaatje. Gegevens over de hoofdpersoon, klarinettist Steven Kanoff, ontbreken aan de toelichting die op zes bladzijden een pagina blanco laat. Dat is zeer onterecht, want Kanoff is niet alleen een uitstekende klarinettist, hij heeft ook een prima reputatie. Dat mag alleen al blijken uit het feit dat Luciano Berio zijn Lied uit 1982 voor hem schreef. Enig googelen leert dat Kanoff omstreeks 1954 werd geboren in California, in New York recitals gaf die rond 1983 in de New York Times werden besproken, en in later jaren in Zwitserland actief was. Voor september van dit jaar heeft hij een opname van Coplands klarinetconcert in de agenda staan, met dirigent Andrew Litton en het English Chamber Orchestra.

De hier te bespreken cd bevat de drie topwerken die voor de klarinet werden gecomponeerd in de trioformatie. Waarbij moet worden aangetekend dat het Kegelstatt Trio – door Mozart volgens de overlevering geschreven tijdens een spelletje kegelen – hier met een cello in plaats van een altviool wordt uitgevoerd (de toelichting zwijgt daarover in alle talen). De opnamen werden op twee verschillende momenten gerealiseerd. Het trio van Brahms werd geregistreerd in 1992 en eerder op cd uitgebracht in combinatie met de beide klarinetsonates van Brahms, met twee Britse musici, pianist Richard Lester en cellist Ian Brown. De beide overige werken werden een kwart eeuw later opgenomen met twee Zweedse musici, Hakon Austbo (in Nederland welbekend als pianopedagoog aan het Utrechts Conservatorium) en Mats Lidstrom (woonachtig in Londen en cellodocent aan de Royal Academy of Music).

De drie werken vormen samen de top van het genre, en iedere zichzelf respecterende klarinettist heeft ze opgenomen. Met zijn drieën op één schijf is evenwel een minder alledaags fenomeen, en zou voor sommige verzamelaars een moverende reden tot aanschaf kunnen zijn. Maar er is gelukkig meer. Het spel van Kanoff is technisch uiterst verzorgd, zijn toonvorming is ietwat neutraal maar zonder maniertjes en geheel vibratovrij. De bijdrage van Austbo en Lidstrom in Mozart en Beethoven tilt deze uitgave boven zichzelf uit. Het muzikanteske plezier spat er af en de opname heeft de bijzonder prettige natuurlijke ambiance die we kennen van Wyastone. Steven Kanoff had wat betreft zijn curriculum vitae best wat minder bescheiden mogen zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links