CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2010

 

 

Mendelssohn: Strijkkwartet nr. 3 in D, op. 44 nr. 1 - nr. 5 in Es, op. 44 nr. 3 – Tema con variazioni en Scherzo op. 81 nr. 1 en 2

Zemlinsky Quartet

Praga Digitals PRD/DSD 250269 • 70' • (sacd)

www.zemlinskyquartet.cz

 


Het relatief jonge Zemlinsky Quartet werd in 1994 opgericht door een viertal Praagse muziekstudenten en heeft inmiddels een internationale reputatie verworven. In de Tsjechische traditie van beroemde strijkkwartetten zijn de spelers van het mannelijke geslacht: Frantisjek Soutsjek, Petr Strizjek, Petr Holman en Vladimir Fortin. Ze vallen op door hun frisse en onsentimentele spel, hun smaakvolle gebruik van vibrato en een goed oor voor strakke en zuivere sonoriteiten. Ze nemen op voor het label Praga, waarop ze al eerder strijkkwartetten van Mendelssohn, Zemlinsky, Schubert en Dvorák uitbrachten. Deze cd maakt kennelijk deel uit van een uitgave van de complete strijkkwartetten van Mendelssohn, en te oordelen naar een eerder deel uit de reeks worden ook de verrukkelijke beide strijkkwintetten in die integrale meegenomen.

Op een live-opname die deze zomer gemaakt werd op het Styriarte Festival in Graz, door de Oostenrijkse omroep, lieten de Zemlinsky’s zich horen in composities van Dvorák, en ze overtuigden tot drie cijfers achter de komma. In deze kwartetten van Mendelssohn, waarin de romantiek toch iets achterblijft bij classicistische idealen blijven ze enigszins steken in spel waarin een zekere logheid blijft storen. Wanneer het gaat om het creëren van adembenemende virtuositeit in sprankelende scherzo’s en lichtvoetige finales spant Mendelssohn de absolute kroon. De competitie in dit repertoire is niet gering, en de Zemlinsky’s moeten het bijvoorbeeld afleggen tegen een uitstekend spelend Aurora Quartet op Naxos. Het aanvullende repertoire bestaat uit de eerste twee van de Vier stukken op. 81, het Tema con variazioni en het Scherzo. De andere beide delen zijn verdeeld over de overige schijfjes in deze editie. Het Aurora Quartet verdeeld opus 81 eveneens over drie verschillende cd’s. Opus 81 is een ‘uitvinding’ van de muziekuitgever Julius Rietz, die de vier losse delen die Mendelssohn tussen 1843 en 1847 componeerde samenvoegde, en dus is er geen enkele reden om ze als groep ten gehore te brengen. Toch is dat jammer, want met de samenstelling Thema met variaties, Scherzo, Capriccio (eigenlijk andante en finale) en afsluitende langzame fuga is dit in zichzelf eveneens een volwaardig kwartet. Op het label Brilliant laat het Sharon Quartet in een degelijke uitvoering horen hoe dat klinkt (complete kamermuziek op tien cd’s, Brilliant 99947).

Laat al het voorafgaande u evenwel niet weerhouden om dit voortreffelijke viertal eens te gaan beluisteren, in de zaal, op de radio of op het internet. Dat loont beslist de moeite.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links