CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2011

 

 

Mahler: Symfonie nr. 9 in D

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Rafael Kubelík

Audite 10.025 • 79'•

 

 

 

 


Te oordelen naar de discografische historie worden de symfonieën van Ludwig van Beethoven steeds korter, en die van Gustav Mahler alsmaar langer. Toen Bruno Walter in 1938 de eerste complete Negende Mahler opnam met de Wiener Philharmoniker duurde het werk iets meer dan zeventig minuten. Zeventig jaar later vinden we anderhalf uur al heel gewoon. Kubelíks registratie, die volgens de website van Audite op 4 juni 1975 werd gemaakt tijdens een concert in de Bunka Kaikan Concert Hall in Tokyo, past nog net op één schijfje. De cd in kwestie vermeld overigens München als concertlocatie. Het is een catalogus-cd, dus de catalogus is belangrijker dan de opnamegegevens – verwarring alom.

Rafael Kubelík nam tussen 1967 en 1970 als chef-dirigent van het Symfonieorkest van de Beierse Radio voor het label DG de complete symfonieën van Mahler op, en hij schaarde zich daarmee in het selecte gezelschap van grote Mahler-dirigenten die voor de eerste maal een complete Mahler-cyclus aan de catalogus toevertrouwden: Leonard Bernstein in New York en Bernard Haitink in Amsterdam.

Het label Audite voegde daar wat Kubelík betreft zelfs een tweede cyclus aan toe, samengesteld uit live-opnames van de Beierse radio. Op deze cd, die u vrijwel kado krijgt bij aankoop van de Audite-catalogus, staat een live-opname van de Negende die acht jaar na de studio-opname van DG is gemaakt. Een diep doorleefde uitvoering die het levende bewijs is van Kubelíks grootheid als Mahler-dirigent.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links