CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2017

 

Ladder of Escape 15 - Songs for Marimba - Tatiana Koleva

Cage: In a landscape
Maier: Soleá
(van) Veenendaal: Every step a dream
Dramm: Nacho
Klatzow: Dances of Earth and Fire
(ter) Veldhuis: Barracuda Septet
Koleva: Way Home

Tatiana Koleva (marimba, percussie, stem), Rutger van Otterloo (saxofoon, percussie), Joeke Hoekstra (percussie), Mihaly Kaszas (pauken), Florian Magnus Maier (palmas), Youth Percussion Pool (Edwin van der Wolf, Simon Haakmeester, Coen Dijkstra & Pieter Mark Kamminga)
Attacca 2017153 • 58' •
Opname: (datum onbekend), Fattora Musica, Osnabrück en Optomusic, Amsterdam

 

Op de cd staan oude nummers, zoals dat van John Coltrane genaamd "In the landscape". 
groot-waterland.nl

Het internet is een fascinerende bron van informatie, en een goudmijn voor totale nonsens - vaak in een en hetzelfde artikel. De website groot-waterland.nl weet zijn lezers te melden dat op de nieuwe cd van Tatiana Koleva een oud nummer van John Coltrane (In the landscape) te beluisteren valt, terwijl het in werkelijkheid gaat om 'In a landscape' van de componist John Cage. Fake News? Wat dan wel weer klopt is het volgende citaat: 'De uit Bulgarije afkomstige, maar al jaren in Monnickendam woonachtige Tatiana Koleva, geniet al vele jaren internationale bekendheid als percussionist, gespecialiseerd in het bespelen van de marimba. Tatiana, de Dwarse, de Koppige, maar ook Perfecte Percussioniste. Ze treedt regelmatig op, geeft masterclasses, kamerconcerten, en is ook als leraar verbonden aan het Prins Claus conservatorium in Groningen.' Waterland is kennelijk (en terecht) trots op Tatiana Koleva.

Sieuwert Verster, oprichter en eenmansbaas van het label Attacca ging eind jaren tachtig in de aanval tegen de gemakzucht van het virtuozendom. Altijd weer hetzelfde repertoire, steeds een beetje sneller en een beetje gladder - dat moest anders. Via een nieuwe serie met de titel Ladder of Escape bood hij bevriende musici de gelegenheid om te laten horen hoe. Op de vijftiende editie van Ladder of Escape laat Tatiana Koleva van zich horen in vele gedaantes: virtuoos, pedagoog en componist. Als virtuoos bespeler van de marimba zorgde ze voor een stapel compositie-opdrachten. Als pedagoog stond ze aan de wieg van de Youth Percussion Pool. Als componist manifesteert ze zich hier in het intrigerendste stuk op deze cd: Way Home, waarin de marimba niet wordt geslagen, maar gestreken met de strijkstok van een contrabas.

Als pedagoog betrekt ze haar leerlingen in dit project, een groep enthousiaste jonge slagwerkers die ze bijeenbracht onder de noemer Youth Percussion Pool. Ze zijn te horen in twee werken: In a Landscape van John Cage en Barracuda Septet van Jacob Ter Veldhuis. Cage schreef zijn stuk voor piano (of harp), Koleva maakte deze bewerking voor marimba en slagwerkgroep - Cage had het zelf niet beter kunnen verzinnen. Jacob TV schreef een concert voor marimba en orkest, het Barracuda concert, dat door Ana Mihajlovic met instemming van de componist briljant werd omgeschreven als Barracuda Septet.

Een uitgave als deze werkt een beetje als een zoekplaatje wanneer je wilt weten wie wat doet en waar. Maar al luisterend wordt duidelijk dat componist Florian Magnus Maier in zijn handen klapt tijdens Soléa, een stuk dat zijn inspiratie vond in de flamenco. En dat in Nacho van David Dramm een hoofdrol is weggelegd voor saxofonist Rutger van Otterloo, gebaseerd op een opmerking van Charlie Parker over het primitieve saxofoonspel van een collega en diens instrument: 'just wanted to make sure that it had more than one note in it'. De nacho's uit de titel worden door Tatiana als bestelling doorgegeven aan de keuken. Dolle pret.

Of Sieuwert Verster aanstuurt op een jubileum? Deze vijftiende editie moet in de buurt komen van een dertigjarig bestaan, en ook deze keer wordt de ladder onbekommerd beklommen. Tatiana Koleva zet de deuren wijd open voor haar instrument, haar collega's en haar leerlingen. Een pracht van een cd, weergaloos mooi gespeeld en wonderschoon opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links