CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2015

 

Kelterborn: Strijkkwartet nr. 6

Brahms: Strijksextet nr. 1 in Bes, op. 18

Galatea Quartett (Yuka Tsuboi, Sarah Kilchenmann, Hugo Bollschweiler, Julien Kilchenmann), Ryszard Groblewski (altviool), István Várdai (cello)

BMN 20151 50' (cd + Blu-ray audio cd)

Live-opname: 3 maart 2015, Hans Huber Saal, Basel

 

Op de cd's van het label BMN prijkt op de voorkant de tekst: CD & Blu-ray inside - audio + HD Video. Dat verdient enige toelichting, want van videobeelden is geen sprake. In de verpakking zit een conventionele cd, plus een tweede schijf met dezelfde klanken, maar nu opgeslagen in een hogere resolutie en alleen afspeelbaar op een blu-ray apparaat.

Het label opereert vanuit het Zwitserse Basel, en de opnamen komen veelal live tot stand in de Hans Huber Saal, genoemd naar een van Zwitserlands bekendste componisten. Het repertoire bestaat uit kamermuziek, de uitvoerenden zijn dikwijls aanstormende talenten.

Hier maken we kennis met het Galatea Quartett, opgericht in 2005, gebaseerd in Zürich en al te horen op het label Sony in werk van Ernest Bloch.
Ze besteden aandacht aan een andere Zwitser, Rudolf Kelterborn (1931), een man met een groot en veelzijdig oeuvre. Zijn vocabulaire schoot wortel in de jaren waarin de reeksentechniek oppermachtig was. Kelterborn is geen dogmaticus, maar hij heeft ook niet de draai gemaakt die veel van zijn vakgenoten tot het 'postmodernisme' bracht. Muziek die getuigt van een groot vakmanschap en een nog groter vertrouwen in het geduld van luisteraar en uitvoerenden. Wat dat laatste betreft heeft hij hier niet te klagen, het Galatea Quartett geeft een modeluitvoering van zijn Zesde strijkkwartet. Van Johannes Brahms klinkt het Eerste sextet met een extra altviool en cello. Op de een of andere manier lijkt de cerebrale afstandelijkheid van Kelterborn door te sijpelen naar Brahms. Iets meer warmte in spel en opname zou geen kwaad hebben gekund.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links