CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2012

 

 

Jakob Schönberg: Liederen - Chassidische Suite voor piano - Vioolsonate - Pianokwartet

Jascha Nemtsov (piano), Tehila Nini Goldstein (sopraan), Frank Reinecke (viool), Vogler Quartet, Eleonore Pameijer (fluit)

Profil Hänssler PH12023 • 54' + 47' • (2 cd's)

Opname: 24-27 januari 2010,
Deutschlandfunk, Keulen


Niet Arnold, maar Jakob is de Schönberg van deze dubbel-cd, een componist die in geen enkel naslagwerk voorkomt. Geboren in 1900, net als Kurt Weill, en al even joods. Zijn levensverhaal laat zich raden. Jakob combineerde zijn muzikale talenten met een levendige belangstelling voor de geschiedenis van de joodse muziek in Duitsland. Toen de bruinhemden aan de macht kwamen richtte hij zijn blik op de volksmuziek van Palestina als mogelijke muzikale inspiratie. Het merendeel van de werken op deze dubbel-cd zijn afkomstig uit die fase van zijn leven. Jakob Schönberg emigreerde in 1940 niet naar Zion, maar naar Engeland. De voorspelbare desillusie noopte een oversteek naar de Verenigde Staten. In Amerika behaalde hij niet de successen die Kurt Weill vergund waren, en componeerde hij nog maar nauwelijks. Hij overleed daar in 1958. Einde verhaal.

Pianist Jascha Nemtsov, Russisch en joods, en altijd op zoek naar vermorzelde talenten, ontdekte Jakob Schönberg per toeval en ging op zoek naar zijn muzikale nalatenschap. Het resultaat vinden we op deze twee schijfjes, waarop liederen, een vioolsonate en een pianokwartet zijn bijeengebracht. Muziek die gelijke delen klezmer en de vrijgevochten toontaal van de jaren 1930 combineert. De uitvoerenden zijn taaie strijders voor de zaak van vergeten joodse componisten, en zullen niet opgeven totdat deze 'ongewenschte muziek' (jawel, zo noemden we dat ooit in Holland) gehoord wordt. Luisteren dus.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links