CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2012

 

 

Ives: Symfonie nr. 3 (The Camp Meeting) - Washington's Birthday - Two Contemplations - Country Band March - Overture and March 1776

Northern Sinfonia o.l.v. James Sinclair

Naxos 8.559087 • 52' •

 

 

 


Toen Charles Ives in 1947 de Pulitzer Prize ontving voor zijn Derde Symfonie, reageerde hij kortaf met de opmerking ‘prizes are for boys’, en schonk het geld aan een liefdadige instelling. Wel begrijpelijk wanneer je bedenkt dat Ives toen al 73 jaar oud was en zijn hele leven een succesvol zakenman was geweest. Om met het werk van Ives kennis te maken kan ik geen beter startpunt bedenken dan deze cd. Alle hier opgenomen stukken zijn voor een klein orkest geschreven, hoewel dat aan de hoeveelheid kabaal die hier en daar wordt geproduceerd niet af te horen is. Uiteraard ontbreken The Unanswered Question en Central Park in the dark niet, naast Washington’s birthday, Country Band March en een Overture and March 1776. Grappig en interessant om te horen hoe die laatste twee werken weer terug te vinden zijn in Washington’s birthday. Ives was groot in het hergebruiken van zijn materiaal. De derde symfonie met de bijnaam The Camp meeting is gebaseerd op orgelimprovisaties die Ives in 1901 noteerde als Preludes.

James Sinclair is al ruim een kwart eeuw actief als vooraanstaand Ives-kenner en is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de catalogus van de complete werken. Als redacteur heeft hij nieuwe edities bezorgd van veel van Ives’ composities; geen geringe taak, want Ives was monsterachtig slordig in het opschrijven van zijn muziek. Geen twee uitgaven van hetzelfde werk komen overeen, en zo is elke uitvoering een unieke ervaring. Sinclair legt in het boekje uitvoerig uit wat hij heeft gedaan. Uiteraard zijn de opnames hier allemaal van de nieuwe, gereviseerde uitgaves, net als die van Michael Tilson Thomas, heruitgebracht in Sony’s Essential Classics (SB3K87746, 3 cd’s). Sinclairs Northern Sinfonia kan de concurrentie met MTT gemakkelijk aan; vooral door de kleinere strijkersbezeting wordt een autentieker klankbeeld bereikt. De enige die eenzame hoogten bereikt in dit repertoire is Leonard Bernstein (Sony). Ondanks het feit dat hij uiteraard de ‘oude’ edities uitvoert is zijn cd met de tweede en derde symfonie en ‘The unanswered Question’ verplichte kost voor elke Ives-liefhebber.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links