CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2018

 

(Van) Hemel: Klarinetkwintet - About Commedia dell'arte voor hobokwartet - Pianokwartet - Dans voor piano vierhandig

Alan R. Kay (klarinet), Rusquartet (klarinetkwintet), James Austin Smith (hobo), Gina McCormack (viool), Catherine Yates (altviool), Nicholas Trygstad (cello), Malevich Piano Quartet, Katherine Dowling & Clark Schaufele (pianoduo)
Et'cetera KTC 1610 • 54' •
Opname: 21 augustus 2016 (Klarinetkwintet), 19 augustus 2017 (overige werken), Limburgzaal, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

   

Het zal menige Hollandse muziekliefhebber verbazen, maar Oscar van Hemel (1892-1981) werd in Vlaanderen geboren (in Antwerpen). Zijn loopbaan begon in Bergen op Zoom, waar hij onderwees aan de muziekschool; in 1949 verhuisde het gezin naar Hilversum. In een stad met vijf orkesten en nog meer omroepverenigingen ontbrak het hem bepaald niet aan opdrachten - de omroeparchieven puilen uit van de premières. Toen van Hemel in 1981 overleed was aan die luxe situatie nog net geen einde gekomen, maar de eerste scheuren in het bouwwerk werden zichtbaar. In de jaren na zijn dood verdween de naam Oscar van Hemel achter de horizon. Helemaal eerlijk is dat niet, want Van Hemel was voor iemand die werd geboren in 1892 bepaald geen sufkont. De twaalftoonstechniek en het serialisme omarmde hij met muzikanteske grootmoedigheid, en wie zijn klarinetkwintet of 'About commedia dell'arte' beluistert mag zich terecht afvragen waarom dat destijds niet erkend is.

Oscar van Hemel

Geluidsdragers met muziek van Oscar van Hemel zijn schaars. Er is een stichting (er zijn heel veel nakomelingen en familieleden) die in eigen beheer drie cd's heeft geproduceerd: orkestwerken, vocale muziek en kamermuziek. Ze zijn te bestellen op de website www.oscarvanhemel.nl. Nu verschijnt na ruim twee decennia radiostilte een nieuwe uitgave op het label Et'cetera dankzij de inspanningen van Henk Guittart, artistiek leider van het Orlando Festival sinds 2014. Op twee concertdata werd het programma van deze cd live opgenomen. Een embarras de richesses in het geval van het Klarinetkwintet en het Hobokwartet 'About commedia dell'arte', twee werken die ook op de eerder genoemde cd met kamermuziekwerken staan. Dat de muziekwereld Oscar van Hemel allang vergeten is hoeft niemand te verbazen. Hij deelt dat lot met Lex van Delden, Hans Henkemans, Marius Flothuis en ontelbare anderen. De muziek op deze cd laat de luisteraar toch enigszins verbijsterd achter. Hoe is het mogelijk dat werken van deze kwaliteit geen kansen kregen?

Deze uitgave geeft ze die tweede kans, in uitstekende uitvoeringen. In dit geval verdient vooral de bedenker van het project een groot compliment - Henk Guittart. Zijn rotsvaste geloof in de kwaliteiten van Oscar van Hemel verdient navolging.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links