CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2012

 

 
 

Fleury: Première Symphonie – Deuxième Symphonie – Méditation pour orgue et violoncelle – Andante pour orgue et violoncelle.

François Lemanissier, Cavaillé-Coll orgel van de Église Sainte Madeleine, Parijs, Sébastien van Kuijk (cello)

Triton TRI 331168 • 68' •

 

Fleury: Fantaisie – Triptyque – Carillon sur le ‘Victimae Paschali’ – Deuxième Symphonie – In memoriam Jehan Alain.

Denis Comtet, orgel van de Église Saint-François-Xavier, Parijs

Aeolus AE - 10041 • 63' •

http://orgelconcerten.ncrv.nl/
http://orgue.free.fr/a7o10.html (link naar het orgel van Saint-François-Xavier)
http://orgue.free.fr/a8o13.html (link naar het orgel van de Sainte Madeleine)


Er zullen vast orgelliefhebbers in Nederland zijn die de Fantaisie van André Fleury hebben leren kennen in de vertolking van Petra Veenswijk, gespeeld op het orgel van de Nieuwe Kerk te Delft. Een schitterend werk dat een rustgevend gedeelte bevat dat elke orgelliefhebber minstens eenmaal in zijn leven gehoord moet hebben, en dan liefst in die vertolking van Veenswijk. Daarvoor hoeft u de deur niet uit, want ze is te vinden op het internet-archief van de NCRV, in vroeger dagen groot in orgelklanken. Jammer dat de site niet meer wordt aangevuld, maar we mogen een gegeven paard niet in de bek kijken en alleen maar dankbaar zijn voor de schat aan uniek materiaal die via deze site tot ons komt.

André Fleury (1903-1995) is een tijdgenoot van Maurice Duruflé (1902-1986) en Jean Langlais (1907-1991). Wat hem met zijn collega’s verbindt is de Franse symfonische orgelklank, die altijd gerelateerd is aan de katholieke eredienst met zijn Gregoriaanse zang en zijn rituelen. Wat hem onderscheidt is de belangstelling voor oude Franse orgelmeesters als Couperin, Marchand en Grigny, die in zijn componeren doorklinken, zeker in voornoemde Fantaisie.
Fleury was een leerling van Gigout, Dupré, Marchal en Vierne en werd op zeventienjarige leeftijd benoemd als plaatsvervanger van Eugène Gigout in de Parijse St. Augustin. In 1926 behaalde hij in de orgelklas van Marcel Dupré de nodige eerste prijzen en in 1930 werd hij hoofdorganist van St. Augustin. Fleury was in Frankrijk en daarbuiten een gewaardeerd concertorganist en verzorgde belangrijke premières van werken van o.a. Milhaud en Messiaen. Als componist schreef hij voornamelijk orgelwerken, waarvan vooral de Tweede symfonie, de Triptyque en de Fantaisie markante voorbeelden zijn. Fleury was van 1949 tot 1971 orgeldocent aan het conservatorium en hoofdorganist van de kathedraal St. Bénigne te Dijon. Op verzoek van Jean Guillou keerde hij in 1971 terug naar Parijs, als tweede organist van de St. Eustache en professor aan de Schola Cantorum. Tevens was hij als organist verbonden aan de kathedraal van Versailles. In 1990 speelde hij zijn laatste orgelrecital.

André Fleury (1903-1995)

François Lemanissier is een leerling van Fleury en is een van de oprichters van de Association André Fleury, die met deze Triton cd, opgenomen in 2010, de beide orgelsymfonieën van Fleury aan de catalogus toevoegt. Toen de negentigjarige Fleury zijn leerling de Tweede symfonie in de Parijse Madeleine hoorde spelen was zijn commentaar: ‘ik heb de finale van mijn tweede symfonie nog nooit zo wonderbaarlijk mooi gehoord’. Luisterend naar deze cd kan ik dat alleen maar beamen en eraan toevoegen dat het orgel van de Madeleine hier ongelofelijk mooi tot klinken komt. Wat een schitterend instrument! En wat een geschiedenis, met Saint-Saëns, Dubois, Fauré en Demessieux als titulaires.

Een eerdere uitgave (1997) van het label Aeolus (AE-10041) wil ik u niet onthouden, al was het alleen maar vanwege die prachtige Fantaisie. Denis Comtet speelt op een super-audio cd daarnaast de Tweede symfonie en de Triptyque op het orgel van de Église Saint-François-Xavier te Parijs. Nu eens geen Cavaillé-Coll, maar een moderner instrument dat ideaal toegerust is op de magistrale finale van de Tweede symfonie, een waardige pendant naast die van de Madeleine, en eveneens spectaculair opgenomen. Beide uitvoeringen leveren een geheel eigen kijk op deze magistrale muziek.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links