CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2011

 

 

David: Vioolconcert nr. 4 in E, op. 23 - Vioolconcert nr.5 in d, op. 35 – Andante en Scherzo capriccioso op. 16

Hagai Shaham (viool), BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins

Hyperion CDA67804 • 60' •

 

 


Het Britse label Hyperion heeft geschiedenis geschreven met de serie ‘The Romantic Piano Concerto’, waarvan onlangs deel 50 werd gepresenteerd. Het eclatante succes van deze serie was een goede reden om ook eens aandacht te schenken aan het romantische vioolconcert, en ‘The Romantic Violin Concerto’ was een feit. Hier hebben we het alweer over deel 9, met twee vioolconcerten van de man die enorme impulsen heeft gegeven aan het vioolspel in de eerste helft van de negentiende eeuw, Ferdinand David (1810-1873).

1835 was een belangrijk jaar in het leven van de toen vijfentwintigjarige vioolvirtuoos Ferdinand David. Zijn vriend Felix Mendelssohn, pas benoemd tot muziekdirecteur van het Gewandhausorchester te Leipzig, vroeg hem om concertmeester van dat orkest te worden. David hapte gretig toe, en behield die functie tot zijn overlijden in 1873. Mendelssohn schreef zijn Vioolconcert voor hem, en David stond de componist inzake violistische details met raad en daad terzijde. David componeerdevoor zichzelf maar liefst vijf vioolconcerten, die zich tijdens zijn leven in een grote populariteit mochten verheugen, niet in de laatste plaats door de virtuozenstatus van hun auteur. Het zijn aangenaam klinkende, volbloed romantische concerten, waarin het idioom van Mendelssohn wordt verrijkt met een dosis bravoure à la Paganini.

Hagai Shaham (niet te verwarren met Gil Shaham) is een Israelische violist die al een aantal opnames in deze waardevolle serie van Hyperion voor zijn rekening nam, waaronder de vioolconcerten van Hubay. Hij heeft een mooie slanke toon waarin een vleugje doorklinkt van meesters als Heifetz en Milstein. De begeleiding is bij dirigent Martyn Brabbins en het Schotse BBC orkest in vertrouwde handen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links