CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2016

 

Copland - Orchestral Works 1 - Ballets

Fanfare for the Common Man (versie voor koperblazers en slagwerk - El Salón México - Billy the Kid, balletsuite - Appalachian Spring, balletsuite - Four Dance Episodes from Rodeo

BBC Philharmonic Orchestra o.l.v. John Wilson

Chandos CHSA 5164 • 79' • (sacd)

Opname: 30 juni en 1 juli 2015,
MediaCity, Salford (VK)

 

De Britse dirigent John Wilson begon in 1994 zijn eigen John Wilson Orchestra, een orkest waarmee hij zich vooral richt op de uitvoering van muziek voor film en musical. Het orkest komt elke herfst bijeen voor een uitgebreide toernee, treedt in de zomer op in de BBC Proms, en is regelmatig te zien op BBC Televisie. Wilson staat ook vaak voor het BBC Concert Orchestra, waarmee hij een groot aantal opnamen maakte voor het label Dutton. Op deze cd maakt hij zijn debuut met het BBC Philharmonic Orchestra uit Manchester, voor het label Chandos. Gekozen is voor een overzicht van de orkestwerken van de Amerikaan Aaron Copland, waarvan dit de eerste aflevering is. Balletsuites uit de grote balletten Appalachian Spring, Billy the Kid en Rodeo vormen de hoofdmoot, de aanvulling bestaat uit El Salón México en de opwarmer is de Fanfare for the Common Man.

Copland (1900-1990) geldt als de uitvinder van het typisch Amerikaanse geluid in de klassieke muziek van dat continent: de klank van de wijdopen prairie gecombineerd met de ritmes van de Mexicaanse lichte muziek. Uiteraard gaat deze opname de competitie aan met gevestigde grootheden, want zowel Leonard Bernstein als de componist zelf zorgden voor spraakmakende en definitieve vertolkingen van deze partituren, destijds uitgebracht op het label CBS. Ook Leonard Slatkin met het orkest van St.Louis (RCA), Andrew Litton in Colorado (BIS) en Michael Tilson Thomas in San Francisco (RCA) hebben zich met succes over het repertoire van deze cd gebogen. Van een uitgave die de volledige orkestwerken belooft wekt het bevreemding dat op het eerste deel uitgerekend alle 'greatest hits' bijeengebracht zijn. Volledigheid was aan de beide balletten welbesteed geweest, temeer waar ze in hun volledige vorm niet eens zoveel langer zijn. Als tegenargument mag gelden dat de Suites van de hand van de componist stammen. Een groter bezwaar vind ik de wat routineuze benadering van dirigent Wilson - je ziet hem voor je geestesoog dezelfde gelikte gebaren maken die zijn John Wilson Orchestra tot zo'n succes maken. Te veel schmalz en te weinig zip. Het BBC Philharmonic is een voortreffelijk orkest en het is schitterend opgenomen, maar daar blijft het dan ook bij.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links