CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2009

 

 

Britten: The Holy Sonnets of John Donne op. 35 - Three realizations of Henry Purcell - Winter Words op. 52 - Five Folksong arrangements.

Mark Padmore (tenor), Roger Vignoles (piano)

Harmonia Mundi HMU 907443 • 72' •

 

 


In 1945 maakte Benjamin Britten samen met Yehudi Menuhin een reis langs Duitse concentratiekampen. Hij keerde terug met hoge koorts en maakte - aangespoord door de verschrikkingen die hij had gezien en door zijn fysieke conditie - in ijltempo een zetting van negen sonnetten van de Engelse dichter John Donne. Deze cyclus is misschien wel de mooiste in de gehele Engelse muziekliteratuur, met als hoogtepunt het diep ontroerende 'Since she whom I lov’d'. De andere cyclus op deze cd, Winter Words, op een tekst van Thomas Hardy wordt door velen nog geprefereerd boven de Donne Sonnets. Hier gaan woord en muziek inderdaad op geniale wijze samen, maar de urgentie die van het jongere werk uitgaat treft direct in het hart.

Als aanvulling dienen vijf arrangementen van volksliederen en drie uitgewerkte continuopartijen van liederen van Henry Purcell. Mark Padmore heeft een uitstekende reputatie verworven met zijn interpretaties van oude muziek, maar ook hier staat hij zijn mannetje. De microfoon zit er bovenop, maar laat voldoende ruimte.

 
 

Mark Padmore (Foto: Marco Borggreve)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links