CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2011

 

 

Braunfels: Te Deum

Gitta-Maria Sjöberg (sopraan), Lars-Erik Jonsson (tenor), Eric Ericson Chamber Choir, Swedish Radio Choir, Swedish Radio Symphony Orchestra o.l.v. Manfred Honeck

Orfeo C 679 071 • 55' •

 

 


 
  Walter Braunfels

In 1932 stond de Dutise componist Walter Braunfels op het toppunt van zijn roem. Hij was 50 jaar, direkteur van de Hochschule für Musik in Keulen, en als componist was hij met zijn opera Die Vögel doorgedrongen tot alle grote operahuizen van Duitsland. Furtwängler, Klemperer, Knappertsbusch en Bruno Walter dirigeerden zijn werken. Een jaar later werd hij ontslagen, en zijn werk ongewenst verklaard, wegens zijn halfjoodse afkomst en zijn nauw verholen afkeer van Hitler en zijn trawanten. Hij emigreerde niet, maar trok zich terug uit het openbare leven en componeerde nog slechts voor zichzelf, zijn naar eigen zeggen unhörbare Werke. Na de oorlog werd hij teruggehaald naar de Hochschule Köln, maar het muzikale klimaat was veranderd en de componist Braunfels werd snel vergeten. Pas in de jaren 1990 werd er weer gekeken naar zijn belangrijkste partituur, de opera Die Vögel, waarvan vervolgens voor Decca een opname werd gemaakt, in de serie ‘Entartete Musik’. Dat smaakte naar meer en verschillende dirigenten begonnen zich te interesseren voor Braunfels. Zo ook de dirigent van deze uitgave, Manfred Honeck, de opvolger van Mariss Janssons in Pittsburgh. Het Te Deum gold al een tijdje als Geheimtipp, en nu we deze partituur eindelijk te horen krijgen in een live-uitvoering van 7 juni 2004, mag zonder meer worden vastgesteld dat we hier met een meesterlijk stuk muziek te maken hebben, een waardige opvolger van Bruckners gelijknamige magistrale opus. Braunfels schreef het werk in 1922, nadat hij door zijn oorlogservaringen in de eerste wereldoorlog een geloofscrisis doormaakte en overging tot de Rooms-katholieke leer. De muzikale taal van Braunfels valt het best te omschrijven als die van DerRosenkavalier, maar bij dit Te Deum komt daar nog een hele dimensie bij, een heilige ernst doorzindert dit kolossale werk van bijna een uur. De uitvoering is doortrokken van datzelfde sacrale vuur, en het aanwezige publiek luisterde muisstil.

___________________
Op zaterdag 23 april 2011, 14:15 uur vindt in het Concertgebouw te Amsterdam de Nederlandse première plaats van dit Te Deum, in het kader van de ZaterdagMatinee van de NTR. Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest staan onder leiding van hun toekomstige chef-dirigent, Markus Stenz.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links