CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2011

 

 

Bowen: Symfonie nr. 1 in G, op. 4 – nr. 2 in e, op. 31

BBC Philharmonic Orchestra o.l.v. Andrew Davis

Chandos CHAN 10670 • 73' •

 

 

 


Dankzij de Nederlandse pianist Joop Celis kon de muziekwereld in 2005 kennismaken met de verrassend mooie en totaal vergeten 24 Préludes van de Britse componist York Bowen (klik hier). Sindsdien hebben Celis en Chandos niet stilgezeten, want inmiddels zijn er nog drie cd’s met pianomuziek verschenen. Dat dirigent (Sir) Andrew Davis zich om het symfonische oeuvre van deze vergeten toondichter zou bekommeren komt echter als een complete verrassing.

York Bowen (1884-1961) schreef drie symfonieën. De eerste, zijn opus 4, ontstond tijdens zijn studie aan de Royal Academy of Music, toen hij achttien jaar oud was. Het is een driedelig werk dat uiteraard zwaar leunt op bestaande modellen, in het bijzonder Tsjaikovsky. Desondanks valt het tweede deel op door een grote melodische inventiviteit en is het geheel een voortreffelijk geïnstrumenteerde partituur geworden.

Zeven jaar ouder en wijzer, pende Bowen zijn Tweede symfonie, opus 31. De Eerste symfonie van Edward Elgar was een jaar eerder in première gegaan, en het succes ervan lag op ieders lip. Er zijn evenveel overeenkomsten als verschillen met Elgars werk aan te wijzen. Bowen schreef net als Elgar een vierdelig werk met een langzame inleiding en een ‘motto’, en de instrumentatie is met zes hoorns al net zo weelderig uitgevallen. Maar we horen bij Bowen niet dat typisch Elgariaanse ‘nobilmente’ – eigenlijk is er in de klanktaal meer overeenstemming met Elgars Tweede symfonie van een paar jaar later.

Dat Andrew Davis zich om deze vergeten symfonicus bekommerd heeft is pure luxe. Dat hij daarbij het BBC Philharmonic Orchestra tot zijn beschikking heeft maakt het geheel nog aantrekkelijker. Dat de BBC deze productie faciliteert dwingt grote bewondering af. Zou er ook maar één politicus in Den Haag zijn die op de hoogte is van het feit dat de Britse publieke omroep de beschikking heeft over VIJF orkesten, een koor en een Big Band?


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links