CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2012

 

Böhm: Orgelwerken

Praeludium (und Fuge) in C

Vom Himmel hoch da komm ich her

Nun bitten wir den heiligen Geist

Christe, der du bist Tag und Licht: I. Versus 1

Christe, der du bist Tag und Licht: II. Versus 2

Christe, der du bist Tag und Licht: III. Versus 3

Praeludium (und Fugue) in A

Wer nur den lieben Gott lässt walten

Christ lag in Todesbanden (à 2 claviers et pédalier)

Christ lag in Todesbanden (à 1 clavier et pédalier)

Auf meinen lieben Gott: I. Versus 1

Auf meinen lieben Gott: II. Versus 2

Auf meinen lieben Gott: III. Versus 3

Auf meinen lieben Gott: IV. Versus 4

Vater unser im Himmelreich: I. Versus 1

Vater unser im Himmelreich: II. Versus 2

Vater unser im Himmelreich

Praeludium (und Fuge) in D

Bernard Foccroulle op het Van Hagerbeer/Schnittger orgel van de Grote Kerk te Alkmaar

Ricercar RIC 319 • 70' •

www.orgelsite.nl/kerken39/alkmaar.htm


Bernard Foccroulle (1953) is een man met veel gezichten. Als organist heeft hij een grote reputatie, en een indrukwekkende discografie waarin een complete Bach en componisten als Scheidemann, Tunder en Bruhns figureren. In 1992 werd hij directeur van de Brusselse Opera, en een groter contrast met de wereld van het orgel is nauwelijks denkbaar. Hij was er zo succesvol dat hij in 2007 de overstap maakte naar het intendantschap bij het Festival van Aix-en-Provence. Hij liet zijn oude stiel echter niet los, en werd in 2009 hoofdleraar orgel aan het Brussels Conservatorium. Daarnaast is hij ook nog een verdienstelijk componist, en als organist speelt hij niet alleen de muziek van Bach en zijn voorgangers, maar ook eigentijdse muziek. Waar haalt hij de energie vandaan.
In het jubileumjaar 2011 nam hij een cd op met werken van Georg Böhm (1661-1733), het lichtend voorbeeld voor de adolescente Johann Sebastian Bach. Onderaan een manuscript dat dateert van rond 1700, en waarin de jonge Bach werken van Buxtehude, Reinken and Pachelbel kopieerde, verklaart JSB met zijn ‘logo’, de bekende sierlijke krul, dat hij een leerling is van Georg Böhm te Lüneburg. Op deze cd is duidelijk te horen hoe belangrijk Böhm voor de vorming van Bach is geweest, vooral in het verwerken van Italiaanse en Franse invloeden.

Drie grote Preludia & Fugae vormen de pijlers onder dit recital. Aan het begin staat het machtige Praeludium und Fuge in C, Böhms bekendste compositie, die van start gaat met een imposante pedaalsolo. Vervolgens vier koraalbewerkingen: Vom Himmel hoch – Nun bitten wir den Heiligen Geist – Vater unser im Himmelreich – Christe, der du bist Tag und Licht. In het midden Praeludium und Fuge in a, gevolgd door de koraalbewerkingen Wer nur den lieben Gott lässt walten – Auf meinen lieben Gott – Christ lag in Todesbanden. Foccroulle sluit af met het imposante Praeludium und Fuge in D.

Het is duidelijk, Focroulle is een muzikale duizendpoot, en hij beheerst elk van zijn disciplines meesterlijk. Het klinkende bewijs wordt wat het orgel betreft geleverd op deze cd, die schitterend is opgenomen op het Hagerbeer/Schnittger orgel in Alkmaar, de ideale keuze voor dit repertoire.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links