CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2010

 

 

Bernstein: Symfonie nr. 1 (Jeremiah) – Symfonie nr. 2 (The Age of Anxiety) - Divertimento.

Michelle DeYoung (mezzo), James Tocco (piano), BBC Symphony Orchestra o.l.v. Leonard Slatkin.

Chandos CHAN 9889 • 79' •

 

 


Met deze uitgave tilde Chandos de symfonicus Bernstein de éénentwintigste eeuw in. Leonard Slatkin, van 2000 tot 2004 chef-dirigent van het BBC Symphony Orchestra, nam de drie symfonieën van Leonard Bernstein (1918-1990) op, en was daarmee de eerste na de componist zelf. Bernstein maakte van zijn eerste symfonie Jeremiah uit 1942 al een opname in 1945 met sopraan Nan Merriman en het Saint Louis Symphony Orchestra (heruitgebracht op RCA, mono). In 1961 volgde een tweede, met de New York Philharmonic en mezzosopraan Jennie Tourel, ditmaal in stereo en in 1991 heruitgegeven in de portretserie van CBS, in een drie-cd box. Op diezelfde cd stond ook de eerste opname van The Age of Anxiety (1949), een symfonie voor piano en orkest, opgenomen in 1965 met de NYPhil en pianist Philippe Entremont. In 1977 was Bernstein op toernee in Duitsland met het Israel Philharmonic Orchestra en bij die gelegenheid nam hij beide symfonieën opnieuw op voor Deutsche Grammophon, in de Philharmonie te Berlijn. Zijn solisten bij die gelegenheid waren Christa Ludwig en Lukas Foss.

Als we de opname uit 1945 buiten beschouwing laten, kunnen we de nieuwe Slatkin en de twee oude Bernsteins goed met elkaar vergelijken. Interpretatief staat Slatkin niet ver van de meester af, het grootste verschil zit hem in de solisten. Jennie Tourel in Jeremiah is ‘the real thing’, daar kunnen Ludwig en DeYoung niet tegen op, maar DeYoung is wel een goede tweede. Philippe Entremont is onovertroffen in The Age of Anxiety; zijn virtuositeit, gecombineerd met een perfect gevoel voor poëzie, maken zijn interpretatie onvergetelijk. In het scherzo, The Masque, zijn de begeleidende celesta, harp en gestemd slagwerk onwijs vals, maar dat kan niet verhullen dat hier op topniveau gemusiceerd wordt. Daarmee vergeleken is pianist Lukas Foss correct maar stijfjes. Op deze nieuwkomer steekt James Tocco Entremont naar de kroon, en Slatkins orkestbegeleiding is veel minder slordig dan bij de componist zelf.

In 1980 vierde het Boston Symphony Orchestra zijn honderdste verjaardag, en gezien Bernsteins nauwe betrekkingen met dit orkest was het logisch dat hij aan de festiviteiten een muzikale bijdrage zou leveren. Het werd een luchtig orkestwerk in acht korte deeltjes onder de titel Divertimento, waarin de componist vooral terugblikt op zijn grootste succes, West Side Story. Seji Ozawa verzorgde de première op 25 september 1980.

Samenvattend: voor goedgespeelde, goed opgenomen uitvoeringen van de beide eerste symfonieën moet u bij Chandos zijn. Voor nostalgie, atmosfeer en inspiratie bij de oude opnamen op CBS, die sinds de overname door Sony opnieuw zijn uitgebracht in de serie Bernstein Century uit 1999.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links