CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2019

 

Berg: Lyrische Suite

Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d, D 810 (Der Tod und das Mädchen)

Novus Quartet: Jaeyoung Kim, Youg-Uk Kim, Seungwon Lee, Woongwhee Moon
Aparté AP 188 • 75' •
Opname: sept. 2017, Église de Bon Secours, Parijs

   

In het boekje bij deze cd lezen we geen letter over het Novus Quartet, terwijl er een hele pagina is uitgetrokken voor alleen maar het webadres novusstringquartet.com. Met iets meer fantasie had daar dus ook een verhaaltje kunnen staan. Het Novus strijkkwartet noemt zichzelf een Koreaans strijkkwartet, en het hoeft geen betoog dat daarmee Zuid-Korea is bedoeld. Het kwartet (vier mannen) werd in 2007 opgericht aan de Korea National University of Arts in Seoel. Het heeft in korte tijd naam gemaakt door belangrijke concoursen te winnen en op het label Aparté twee cd's uit te brengen. De eerste met stukken van Webern, Beethoven en Isang Yun; de tweede met werken van Tsjaikovski.

Op de derde cd worden Alban Berg en Franz Schubert broederlijk verenigd door twee jaartallen die precies een eeuw uit elkaar liggen. In 1827 werd het strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen van Schubert voor het eerst gespeeld, precies honderd jaar later vond de eerste uitvoering plaats ven de Lyrische Suite van Alban Berg. Beide stukken hebben een vaste plaats veroverd in het repertoire van ieder strijkkwartet, en men komt ze vast ook wel eens samen op een recital tegen, maar samen op één cd?

Niet alleen de muziek van beide mannen verschilt kolossaal, ook in andere opzichten is het contrast schrijnend. Alban Berg was een halve meter langer dan Schubert. Beide woonden in Wenen, waar Alban opgroeide in een welgesteld milieu. Schubert bleef zijn korte leven lang een arme sloeber. Alban had al jong succes bij het vrouwelijke geslacht - hij bezwangerde een dienstmeisje. Schubert bakte er niets van en stierf omdat hij syfilis opliep. Schubert schreef een van de mooiste strijkkwartetten aller tijden: Der Tod und das Mädchen. Berg schreef een strijkkwartet dat hij heel afstandelijk de titel Lyrische Suite meegaf. In werkelijkheid was dat kwartet een liefdesverklaring aan een buitenechtelijke vlam, en eveneens een meesterwerk. Zijn geschokte echtgenote Helène heeft het hem niet vergeven en zorgde er na zijn dood voor dat er een embargo rustte op de bijna voltooide partituur van Lulu.

Het Novus Quartet is niet de enige nieuwkomer in de wereld van de kamermuziek. De afgelopen decennia zijn strijkkwartetten wereldwijd als paddestoelen uit de grond geschoten. In Nederland merken we dat van dichtbij om de haverklap mee , nu is er competitie uit 'Korea'. Vroeger deden we daar nog wel eens lacherig over, al die Chinezen en Koreanen, inmiddels is het lachen ons wel vergaan. De muziekwereld neemt nieuwe dimensies aan waarin Azië een belangrijke rol speelt. Het Novus Quartet levert het bewijs.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links