CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juli 2014

 

Gil Shaham - 1930s Violin Concertos Vol. 1

Barber: Vioolconcert op. 14

Berg: Vioolconcert 'Dem Andenken eines Engels'

Hartmann: Concerto funebre voor viool en strijkorkest

Strawinsky: Vioolconcert in D

Britten: Vioolconcert in d, op. 15

Gil Shaham (viool), New York Philharmonic o.l.v. David Robertson (Barber), Staatskapelle Dresden o.l.v. David Robertson (Berg), Sejong Soloists o.l.v. Gil Shaham (Hartmann), BBC Symphony Orchestra o.l.v. David Robertson (Strawinsky), Boston Symphony Orchestra o.l.v. Juanjo Mena (Britten)

Canary Classics 12 61'+55' 2 cd's

Opname: 31 aug & 1 sept 2013, LeFrak Concert Hall, Aaron Copland School of Music, Queens College, CUNY, New York

Live-opname: 25-27 febr 2010, Avery Fischer Hall, New York [Barber]; 13-15 juni 2010, Staatsoper, Dresden ; 8 dec 2008, Barbican Centre, Londen; 1-3 & 6 nov 2012, Symphony Hall, Boston

   

Met deze uitgave realiseert topviolist Gil Shaham naar eigen zeggen een lang gekoesterde droom. Hij wil een overzicht bieden van de rijke oogst aan vioolconcerten die de jaren 1930 hebben opgeleverd. Hij doet dat op zijn eigen label, Canary Classics, en te oordelen naar de overige artiesten op dat label lijkt het wel een ouderwets familiebedrijf. Zijn zus, de pianiste Orli Shaham is prominent aanwezig, net als haar echtgenoot, dirigent David Robertson. Robertson is sinds 2005 de opvolger van wijlen Hans Vonk bij het Saint Louis Symphony Orchestra. Hij dirigeert op deze uitgave drie van de vijf concerten, Barber (New York Phil), Berg (Staatskapelle Dresden) en Stravinsky (BBC Symphony). Aan het Londense BBC Symphony Orchestra is Robertson overigens eveneens verbonden, als vaste gastdirigent. Het Vioolconcert van Benjamin Britten wordt gedirigeerd door Juanjo Mena, met het Boston Symphony Orchestra.

De grote verrassing van deze uitgave is het Concerto funebre van Karl Amadeus Hartmann, het enige werk van deze expressionistische reus dat in al zijn devote eenvoud repertoire lijkt te houden. Hier neemt Shaham zelf de leiding over van 'Sejong', een klein strijkorkest uit New York dat voor deze gelegenheid iets is uitgebreid. De opname is niet live, maar werd gerealiseerd in de studio, en ze verdient extra aandacht door de fenomenale kwaliteit van dit strijkersensemble. Hier heeft Shaham niet alleen leiding gegeven, hij heeft geïnspireerd en zich laten inspireren. Alleen al om dit indrukwekkende concert is deze uitgave meer dan de moeite waard.

De overige uitvoeringen zijn meegesneden uit (meestal drie) live concerten, Barber en Stravinsky met applaus, in de fluisterzacht eindigende concerten van Berg en Britten is dat smaakvol weggelaten. Over de kwaliteiten van Gil Shaham hoeven we het niet meer te hebben, nog niet zo lang geleden speelde hij dit soort repertoire in voor het prestigieuze 'gele label' DG. Een prachtig verzorgde uitgave tenslotte met alle namen van de deelnemende musici keurig vermeld. Kom daar eens om!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links