CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, december 2007


 

Rosetti: Vioolconcert in D - in d - Symfonie in G - in Bes.

Anton Steck (viool), Kurpfälzisches Kammerorchester o.l.v. Johannes Moesus.

CPO 777 028-2 • 76' •

 

 

 


Antonio Rosetti, geboren in het sterfjaar van Bach (1750) en in 1792, een jaar na Mozarts dood, gestorven werd waarschijnlijk - anders dan je op grond van zijn naam zou denken - zag in Noord-Bohemen het levenslicht. Aanvankelijk zou hij priester worden, maar uiteindelijk werd hij in Praag toch opgeleid tot componist. Hij was uitzonderlijk ijverig: vierhonderd werken zijn bewaard gebleven, één procent daarvan is op deze cd gezet.

Het zijn zeer aangenaam klinkende, vrolijk voorbij bruisende, levendige, verwonderlijk naïeve stukken zonder veel diepgang, die goed in het gehoor liggen en je aangenaam diverteren. Ze worden hier danook met aanstekelijk enthousiasme gespeeld. Op verfijning wordt niet gelet, men strijkt en blaast er onbekommerd op los.

Anton Steck heeft een forse toon en weet in de beide vioolconcerten nog heel wat te maken van zijn partijen met de vaak voor de hand liggende intervalsprongen. Ik geloof niet dat hier een componist is opgediept die ten onrechte aan de vergetelheid is prijsgegeven, maar deze Bohemer verdient desalniettemin zeker wel een voetnootje in de muziekgeschiedenis.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links