CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, oktober 2007


 

Mozart: Pianotrio nr. 1 in G, KV 496 - nr. 2 in E, KV 542 - nr. 3 in Bes, KV 502 - nr. 4 in C, KV 548 - nr. 5 in G, KV 564 - Trio voor piano, klarinet en altviool in Es, KV 498 (Kegelstatt).

Daniel Barenboim (piano), Nikolaj Znaider (viool), Kyril Zlotnikov (cello), Matthias Glander (klarinet), Felix Schwartz (altviool).

EMI Classics 3 44643 2 (2 cd's) • 1.26' •

 


Gewend als we zijn, vooral dankzij het Beaux Arts Trio, aan een delicate, verfijnde benadering van de vijf onvolprezen pianotrio’s van Mozart, is dit primair schrikken. Hier is geen sprake van verfijning, maar wordt de componist onbekommerd in de houtgreep genomen. Barenboim grijpt fors in de toetsen en zowel Znaider als Zlotnikov strijken er lustig op los en laten zich duidelijk niet door de pianist intimideren. Barenboim wil wel steeds het voortouw nemen, maar dat lukt hem nergens. Aldus ontluikt een robuuste Mozart, wiens muziek evenwel door deze krijgshaftige benadering niet kapot te krijgen lijkt. In een enkel geval denk je wel ‘houd toch wat meer in’ – dat geldt met name voor het schitterende slotdeel van KV 496, waar Mozart een variatiedeel als rondo vermomt, maar ook voor de variaties in het middendeel van KV 564 -, maar verder pakt deze wervelende, stoutmoedige benadering wonderwel goed uit. Hier wordt frank en vrij gemusiceerd, en met aanstekelijk plezier. Het Pianotrio KV 542, alleen al bijzonder vanwege de voor zijn doen ongebruikelijke toonsoort E-groot – klinkt warm en stralend en veel gespierder dan ik ooit eerder hoorde. In het overigens fraai gespeelde ‘Kegelstatt’ trio heeft Barenboim met andere partners te maken en lukt het hem wel het voortouw te nemen. Daardoor besef je nog een extra die dat vijf pianotrio’s hier zo mooi klinken omdat violist en cellist opgewassen zijn tegen de onmiskenbaar grote Mozart-vertolker Barenboim.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links