CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, oktober 2007


Mozart: Pianoconcert nr. 20 in d, KV 466 - nr. 21 in C, KV 467.

Philippe Entremont (piano), Münchner Symphoniker o.l.v. de solist.

Cascavelle VEL 3084 • 61' •


Nuchter, helder en afstandelijk worden hier de twee schitterende pianoconcerten die vlak na elkaar in februari en maart 1785 ontstonden, door pianist Philippe Entremont uitgevoerd. Omdat het orkest ook onder zijn leiding staat zijn het robuuste uitvoeringen uit een stuk. Een onopgesmukte benadering, met weinig ruimte voor hier en daar wat lieflijker intermezzi. In het eerste deel van KV 467 lijkt het altijd alsof na de lange, marsachtige orkestinleiding eerst de hobo, dan de fagot, dan de fluit de piano smeken om in te vallen. Maar hier smeken de blazers niet, hier brommen ze kortaf: klavier, kom op. In het langzame deel is Entremont blijkbaar zo bang voor gezwijmel dat het weinig dromerigs meer heeft. Als we hier al in maanlicht wandelen, dan toch niet op een zwoele zomernacht, maar in de winter, bij volle maan, met scherpe schaduwen en witte sneeuw.

Ook in KV 466 een rechttoe-rechtaan-benadering waardoor het onvergankelijke begin enigszins aan kracht inboet. Jammer dat de strijkers hier zo geknepen en scherp klinken. Mogelijk een opnamekwestie. De blazers zijn wel erg mooi, en de piano is zelfs heel mooi opgenomen.

Wie Mozart graag onromantisch, helder en strak uitgevoerd hoort, komt hier aan zijn trekken. Beslist evenwichtige, puntige, kordate uitvoeringen. Helemaal niet slecht, maar iets meer tederheid zou niet misstaan hebben.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links