CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, maart 2014

 

Telemann: Luther-Kantaten

Herr, wir liegen für dir mit unserm Gebet TWV 1:781 - Es wollt uns Gott gnädig sein TWV1:544 - Es spricht der Unweisen Mund wohl TWV 1:533a - So ziehet nun an als die Auserwählten Gottes TWV 1:1390 - Wertes Sion, sei getrost TWV 1:1606

Siri Karoline Thornhill (sopraan), Stefan Kahle (alt), Susanne Krumbiegel (alt), Tobias Hunger (tenor), Gotthold Schwarz (bas), Bach Consort Leipzig, Sächsisches Barockensemble o.l.v. Gotthold Schwarz

CPO 777 753-2 • 71' •

Opname: Schlosskirche Torgau, 12-14 maart en 24 april 2012

   

Al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw vinden er in Magdeburg Telemann Festtage plaats. Het is de bedoeling om Telemanns composities in voorbeeldige uitvoeringen door gerenommeerde musici van internationale faam ten gehoor te brengen. Sinds de Wende richt de aandacht zich vooral op de kerkmuziek.

Hoewel er tegenwoordig meer aandacht is voor Telemann als componist van kerkmuziek dan enkele decennia geleden is het grotendeels een nog onontgonnen gebied. Het kerkmuziek oeuvre van Telemann is dan ook immens. Hij componeerde zo'n 1750 geestelijke cantates, naast meer dan 40 passies, missen, oratoria en andere religieuze werken. De cd met vijf cantates is dus maar een klein topje van de ijsberg en werd opgenomen naar aanleiding van de Magdeburger Telemann Festtage in 2012 die als thema Reformatie en muziek hadden.

Telemann, afkomstig uit een geslacht van dominees, gebruikte in zijn kerkelijke cantates veelal teksten van Lutherse predikanten. De vijf cantates zijn gebaseerd op teksten en melodieën die (deels) van de kerkhervormer Martin Luther afkomstig zijn. Zo komt het bekende Eine feste Burg ist unser Gott, dat we ook kennen uit de vijfde symfonie van Mendelssohn Bartholdy, als koraal voor in de cantate Wertes Sion, sei getrost .

De Lutherse liederen waren voor gebruik in de kerk, maar ook voor thuis als oefening en naleving van het geloof door "elke Christen." De cantates liggen gemakkelijk in het gehoor en zijn in muzikaal opzicht niet complex. Telemann maakte van de nood een deugd en maakt zich er niet met een jantje-van-leiden af. Voor de liefhebber van de barokke geestelijke cantate is er hier veel om van te genieten.

De musici zijn wellicht niet allemaal over de landsgrenzen erg bekend, maar er wordt hier met veel toewijding en vakmanschap gemusiceerd. Opvallend is dat de ensembles geleid worden door Gotthold Schwarz die zelf als bas soleert. De Noorse sopraan Siri Karoline Thornhill, die onder meer master classes bij Christina Deutekom en Elly Ameling volgde en meermalen samenwerkte met Ton Koopman en Jos van Veldhoven, verdient wat mij betreft een extra eervolle vermelding.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links