CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, maart 2010

 

 

Telemann: Complete orkestsuites (2)

Orkestsuite voor strijkers, basso continuo, 2 hoorns ad libitum, 2 hobo’s en fagot colla parte (TWV 55:F1) – Orkestsuite voor strijkers en basso continuo (TWV 55:A1) – Orkestsuite voor strijkers, basso continuo, 2 hoorns ad libitum, 2 hobo’s en fagot colla parte (TWV 55:Es1) – Orkestsuite voor strijkers, basso continuo, 2 hobo’s en fagot colla parte (TWV 55:a1) – Orkestsuite voor strijkers, basso continuo, 2 hoorns ad libitum, 2 hobo’s en fagot colla parte (TWV 55:D2) – Orkestsuite voor strijkers, basso continuo, 2 hobo’s en fagot colla parte (TWV 55:g1).

Pratum Integrum Orchestra.

Caro Mitis 0022008-2 • 100' • (2 sacd’s)


Georg Philipp Telemann (1681-1767) mag wat minder bekend zijn dan zijn landgenoten Bach en Händel, er verschijnen heel wat cd’s die gewijd zijn aan de componist, die bekend is vanwege zijn zeer omvangrijk oeuvre. Zijn circa 125 orkestsuites, die ook ouverture of suite worden genoemd, blijken musici, luisteraars en platenmaatschappijen aan te trekken. Brilliant Classics heeft een complete reeks aangekondigd en het Russische label Caro Mitis volgt.

Op deze bescheiden gevulde dubbel-sacd staan er zes, waarvan de originele drukken recent ontdekt zijn in de Russische Staatsbibliotheek in Moskou. Al in 1733 aangekondigd in een catalogus uit Amsterdam verschenen ze in druk in 1736. De opbrengst ervan was Telemann zeer welkom want hij verkeerde in grote financiële nood. Hij was gescheiden van zijn vrouw die hem niet alleen negen kinderen schonk, maar hem ook met een zeer grote schuld achterliet. Het is niet duidelijk of Telemann zoveel geld als alimentatie betaalde of de gewezen echtgenote al voor de scheiding heel erg veel geld had uitgegeven. De muziek klinkt er niet minder om, want Telemann hield wat dit betreft het hoofd koel en verloochende zijn vakmanschap niet. Het is zeker voor Telemann liefhebbers een waar genoegen om naar zijn orkestsuites te luisteren en het blijft verrassend hoeveel variatie de bijna onafzienbare reeks composities biedt.

De hier opgenomen suites bestaan uit zeven delen. De basis bestaat uit de strijkersgroep en basso continuo, in bijna alle gevallen aangevuld met 2 hobo’s en fagot colla parte. De fagot was toentertijd een vanzelfsprekende toevoeging wanneer de strijkers werden aangevuld met hobo’s, en speelt uit de cellopartij. In drie suites zijn er nog partijen voor twee hoorns ad libitum. Op deze opname is er voor gekozen om de hoorns wel te laten meespelen, hetgeen een goede keus lijkt. De composities bieden de uitvoerders dus enige vrijheid, die er zeer verantwoord mee omgaan. De musici zijn niet geneigd om extremen op te zoeken.

Het is niet verwonderlijk dat het ensemble Pratum Integrum binnen de gebaande paden van de oude muziek blijft. Hoewel er diverse andere kleinere Russische oude muziek formaties bestaan is Pratum Integrum het enige Russische ‘authentieke’ orkest. Het komt uit een land waar de authentieke uitvoeringspraktijk nog betrekkelijk jong is en de betrokken musici hun opleiding en ideeën hoofdzakelijk ontlenen aan de collega’s uit het Westen. Pratum Integrum werkte sinds de oprichting in 2003 dan ook veel samen met Westerse musici met zeer grote ervaring in de oude muziek praktijk, zoals Trevor Pinnock, Wieland en Sigiswald Kuijken, Marcel Ponseele en Paul Esswood.

Het ensemble doet niet onder voor de collega’s uit het Westen en heeft in korte tijd een goede reputatie opgebouwd. Soms zijn de tempi wat lager en klinkt de muziek wat meer gedragen, zodat het door sommige barokpuristen als ‘romantisch’ veroordeeld zou kunnen worden. De Russische benadering doet echter absoluut geen afbreuk aan de levendigheid van Telemanns muziek.

De hoge kwaliteit van deze sacd-opname valt wellicht direct niet op, maar mogelijk is dat juist het karakter van een heel goede opname. Opvallend dat drie van de vier opnametechnici Nederlanders zijn, Erdo Groot, Roger de Schot en Carl Schuurbiers. Een zeer verzorgd cd-boekje is de kroon op deze uitgave.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links