CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, maart 2009

 

 

Trompette et orgue au temps
de Jean-Sťbastian Bach

Corrette: Concerti nr. 5-6.

J.S. Bach: Concerto nr. 2 BWV 973.

Boyce: Voluntaries nr. 1, 4-5

Boismortier: Sonate nr. 2 in g.

Jean Dekyndt (orgel en arrangementen),
Bernard Soustrot (trompet)

Jade 699 656-2 • 46' •


De combinatie trompet en orgel is een geliefde combinatie. Het zijn beide instrumenten die krachtig kunnen klinken en in dat opzicht gelijkwaardig zijn. Het vaak wat sonore orgel krijgt een wat lichtere toets door sprankelend en vrolijk trompetspel, hoewel een trompet natuurlijk ook plechtig kan klinken. In elk geval zijn veel bekende(re) trompettisten met organisten in zee gegaan om op te treden en geluidsopnamen te maken. Te noemen zijn bijvoorbeeld de trompettisten Ludwig Gűttler, Maurice Andrť, Hakan Hardenberger en Alison Balsom. De trompettist lijkt het belangrijkst. Meer dan eens staat hij alleen op de foto van het cd-hoesje. Bij de dominante klank van de trompet valt het orgel, hoewel in feite meestal gelijk, soms wat in het niet. Nog een kenmerk is dat naast muziek van enkele Franse componisten uit de 19de en 20ste eeuw vooral gearrangeerde muziek van barokcomponisten wordt uitgevoerd.

Wat het laatste betreft voldoet deze cd helemaal aan dit beeld. Muziek van Bach en tijdgenoten, in arrangementen van organist Jean Dekyndt. Samen met trompettist Bernard Soustrot vormt hij al 30 jaar een duo, min of meer bij toeval ontstaan bij de inauguratie van een gerestaureerd orgel. Beide waren succesvolle studenten, van wie vooral Soustrot enkele prijzen won. Opvallend genoeg is deze informatie alleen in het Frans in het toch al summiere cd-boekje te vinden. De verwijzingen naar de sites van de platenmaatschappij en de heren zelf leverden helemaal niets op. De site van firma Jade wordt herzien en biedt op dit moment geen informatie, terwijl de site van het duo helemaal verdwenen blijkt.

Het gaat natuurlijk vooral om de muziek. Zoals gezegd zijn het arrangementen. Helaas is de gebrekkige informatie uit het cd-boekje er debet aan dat niet geheel duidelijk wordt welk originele composities er aan ten grondslag lagen. De twee concerti van Corrette zijn zeer waarschijnlijk terug te voeren op concerten voor orgel (of ander toetsinstrument) met begeleiding van strijkers. Het werk van Bach is het klavecimbelconcert BWV 973, dat ontleend is aan Vivaldi, namelijk zijn vioolconcert op. 7 nr. 2. De drie voluntaries van William Boyce zijn oorspronkelijk voor orgel solo gecomponeerd. Welke sonate van Joseph Bodin de Boismortier bedoeld wordt is mij niet duidelijk. De keus voor bewerkingen wordt door de heren verdedigd met een verwijzing naar Bach die immers zelf muziek van bijvoorbeeld Vivaldi, Corelli en Couperin leende en dat vervolgens bewerkte. Overigens geven de beide musici aan dat zij dergelijke bewerkingen liever parodieŽn noemen willen, zoals dat ook in de 17de en 18de eeuw in de muziek gedaan werd, en het woord parodie dus anders gebruikt werd dan nu.

 
  Het Ahrend-orgel in de Notre-Dame de Nazareth in Vaison-la-Romaine in de Provence

Het wordt al snel duidelijk dat hier twee musici het werk zijn die hun vak verstaan. Er wordt enthousiast en met verve gemusiceerd. Een groot voordeel is dat de hier gespeelde parodieŽn de meest populaire bewerkingen zoals de Trumpet Voluntary van Jeremiah Clarke links laten liggen. De opname in de romaanse Notre-Dame de Nazareth in Vaison-la-Romaine in de Provence is transparant, hoewel een klein beetje meer nagalm van mij wel had gemogen. Het orgel, van de befaamde orgelbouwer Jurgen Ahrend voldoet prima voor deze muziek. Het werd in 2007 opgeleverd en daar de opname gemaakt is in januari 2008, is het ongetwijfeld een van de eerste opnamen van het orgel op cd. Maar helaas, nergens uit het cd-boekje blijkt dat het om een dergelijk nieuw orgel gaat. Behalve de gebrekkige informatie is de betrekkelijk korte speelduur van circa drie kwartier een minpuntje aan de cd. Maar wat de muziek betreft is het voor de liefhebbers zeker een aanwinst.

 

 

 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links