CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, november 2007

 

 

Mozart: Hoornconcert nr. 1 in D, KV 412 - Fluitconcert nr. 1 in G, KV 313 - Fagotconcert in Bes, KV 191 - Hoboconcert in C KV 314.

Jacob Slagter (hoorn), Emily Beynon (fluit), Gustavo Núñes (fagot), Alexei Ogrintchouk (hobo), Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Henk Rubingh.

Pentatone PTC 5186.079 • 71' • (sacd)

 


Wat een aardige gedachte om de eerste blazerslessenaars van het Koninklijk Concertgebouworkest een keuze van soloconcerten te laten opnemen en daarvoor niet het volle orkest en de grote zaal te gebruiken, maar het kamerorkest onder aanvoering van Henk Rubingh in de intiemer, in akoestisch opzicht mooi passende Waalse kerk.

Het resultaat mag er wezen. Van de vier hoornconcerten koos Jacob Slagter het eerste uit. Voor een compleet overzicht zouden drie cd’s nodig zijn geweest, zoals het uitstekende Orpheus kamerorkest met solisten uit de eigen rijen aantoonde op DG 469.362-2. Dat Slagter die het programma opent, alleen maar nr. 1 deed doet – omdat hij het met zo’n mooi warme, ronde toon en een flitsende techniek afwikkelt naar meer verlangen.

Emily Beynon vervolgt met een parelende verklanking van het enig ware fluitconcert, waarin ze een mooie middenkoers stuurt tussen het klassiek stijlvolle van een Pahud (EMI) of Bennett en Nicolet (Philips) en het expressief warme van een Galway (RCA). Mooi vlot is het afsluitende menuet.

Gustavo Núñez ontfermt zich vervolgens over het prille fagotconcert waarin hij zijn instrument mooi laat grinniken en pruttelen. In elk geval treft hij het geestige karakter van het stuk mooi; in het andante is hij passend treurig melancholiek. Dankzij de rake opname komen de warme gloed en het mooie timbre van zijn instrument goed uit.

Tot slot laat Alexei Ogrintchouk met een pittige, echte rietklank en niet te klaaglijk horen hooi mooi het hoboconcert kan zijn. Hij fraseert vloeiend, articuleert levendig. Het middendeel krijgt bij hem iets weemoedig Slavisch, de finale is heel virtuoos gedaan. De begeleiding is heel attent en sympathiek. Zo werd dit een geslaagd project dat inderdaad naar meer doet uitzien. Vergelijk eventueel met Holliger (Archiv), Boyd (ASV), Schellenberger (DG), Francis (Hyperion) en Wolfgang (DG).

 

 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links