CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, december 2005

 

 

Martin: Celloconcert - Drie dansen voor hobo, harp en strijkorkest - Ballade voor cello en kamerorkest - Passacaille voor strijkorkest.

Quirine Viersen (cello), Henk Swinnen (hobo), Kerstin Scholten (harp), Radio Kamerorkest o.l.v. Kenneth Montgomery.

Et'cetera KTC 1290 • 72' •

 

 


Uit onverwachte hoek komt ineens deze erg mooie en heel waardevolle bijdrage aan het vrij schaars opgenomen oeuvre van Frank Martin. Het is goed dat in Nederland aandacht wordt besteed aan de bijzondere Zwitserse componist die hier zo lang woonde en werkte. Vooral het celloconcert (1965/6) is welkom omdat daar na de opnamen van Jean Decroos en het Concertgebouworkest onder Haitink in het album met 14 cd’s van NM (97014) en een oude, niet meer verkrijgbare versie van Fournier en Sacher geen behoorlijke opname meer voorhanden was. Van de Ballade bestond al een mooie opname van Peter Dixon (Chandos CHAN 9380), maar Quirine Viersen is subtieler, geëngageerder en dus overtuigender.
Van de Drie dansen voor hobo, harp en strijkorkest bestaat een obscure Hongaarse opname, maar de Hilversumse vult op voortreffelijke wijze een leemte en wat tenslotte de Passacaglia als in 1962 georkestreerde versie van een orgelwerk uit 1944 betreft: Martin zelf dirigeerde het werk ooit in 1961 zelf op Jecklin JD 645-2, maar ook hier is de nieuwe uitgave welkomer. Een waardevolle aanwinst in alle – dus ook opnametechnische - opzichten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links