CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, april 2007

 

 

Mahler: Das klagende Lied.

Susan Dunn, Markus Baur, Brigitte Fassbaender, Werner Hollweg, Andreas Schmidt, Städtischer Musikverein Düsseldorf, Radio Sinfonie Orchester Berlin o.l.v. Riccardo Chailly.

Decca 425.719-2 • 65' •

 

 


Maar weinigen die het werk voor het eerst horen, zullen beseffen dat dit de prestatie is van een tiener. Maar Mahlers eerste belangrijke werk getuigt van evenveel zelfverzekerdheid als de meeste van zijn latere. De componist zelf leverde de tekst over de beschreven broedermoord Enthousiaste Mahlerkenners zullen thema’s en fragmenten herkennen welke in de latere werken voorkomen, met name in de Tweede symfonie. Diezelfde Mahlerkenners zullen waarschijnlijk weinig van de muziek op deze cd herkennen, omdat meestal slechts twee delen uit het Klagende Lied worden uitgevoerd: het ongeveer een half uur durende eerste deel, ‘Waldmärchen’, wordt doorgaans te onsamenhangend geacht.

Maar in een goede uitvoering als deze straf geleide blijkt daar niets van. Zoals meestal bij Chailly’s Mahler-aanpak is de uitvoering elektriserend en de opname klinkt na al die jaren (de uitgave dateert al van 1989) nog steeds vrij spectaculair waardoor deze geweldig verbeeldingsvolle muziek, inclusief fraaie bosgeluiden prachtig tot zijn recht komt. De beslissing om de (overigens voortreffelijke) Brigitte Fassbänder te vervangen door een jongensalt (Markus Baur) om de ontzielde stem van de dode broer te vertegenwoordigen, was een uitstekende greep. Zijn enge, onnatuurlijke stem verhoogt het drama. In het laatste deel klinkt het Fernorchester tijdens de bruiloft mooi op de juiste afstand.

Andere opnamen, zoals die van Rattle (EMI 566.406-2), Sinopoli (DG 471.451-2) en Tilson Thomas (RCA 09026-68599-2) blijven achter bij deze artistieke én opnametechnische prestatie van groot formaat.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links