CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, januari 2006

 

 

Dvorák: Symfonie nr. 9 in e, op. 95 (Uit de Nieuwe Wereld).

Koninklijk Concertgebouworkest
o.l.v. Mariss Jansons.

RCO Live 04002 • 42' • (sacd)

 

 

 


Het avontuur van het Koninklijk Concertgebouworkest om in navolging van het San Francisco- en Londens Symfonieorkest opnamen in eigen regie uit te brengen nu na het verdwijnen van Chailly het contract met Decca is afgelopen, Jansons’ label EMI geen aanstalten maakt om (weer) in Amsterdam te gaan opnemen en Harnoncourt intussen van Teldec naar het ook niet voor Amsterdam enthousiaste RCA is overgestapt, is gewaagd en verdient steun.

De blijvend grote reputatie van het ensemble kan ook best succes hebben, alleen of dat wordt bevorderd door als eerste een geheid brok ijzeren repertoire als Dvoráks Nieuwe Wereld uit te brengen waarvan al meer dan honderd cd versies in omloop zijn, mag worden betwijfeld. Onder dat grote aantal trouwens vijf eerdere opnamen van het orkest: met Willem Mengelberg (Arkadia 78575), Colin Davis (Philips 438.347-2), Antál Dorati (Philips 442.384-2), Carlo Maria Giulini (Sony 58946) en Nikolaus Harnoncourt (Teldec 3984-25554-2). Waarachtig niet de geringsten.

Maar op zichzelf beschouwd is deze uitgave zeer competitief in het vooral door dirigenten als Fischer, Kondrashin, Harnoncourt en Kubelík aangevoerde stel uit de eredivisie. Jansons’ verklanking is opgelegd romantisch van aard met soms nogal forse tempowisselingen en een breed uitgemeten langzaam deel. Maar de constructie is hecht en getuigt van de nodige verfijning en grote expressiviteit in een mooie combinatie van dieptewerking en passie. In sommige oren is dit mogelijk de mooiste opname van nu, in ieder geval mag het orkest trots zijn op het klinkend resultaat als fraai visitekaartje. De vermoedelijk door technici van de NOS gemaakte opname is van hoge kwaliteit. Jammer hooguit dat men van Jansons niet zo gauw als geschikte aanvulling een goede aanvulling ter beschikking had: met bijna 42 minuten muziek is dat relatief wat weinig noten per euro.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links